Fryslân voert grootste verhoging provinciale opcenten wegenbelasting door

04 des 2019 - 10:53

De provinciale opcenten van de wegenbelasting worden in 2020 in Fryslân maar liefst een kwart hoger. De verhoging in onze provincie is volgend jaar het hoogste van alle provincies in Nederland. Dat meldt BNR Nieuwsradio woensdagochtend.

Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets

Het bedrag wat mensen aan wegenbelasting betalen, bestaat uit een landelijke heffing en provinciale opcenten. Mensen met een doorsnee benzineauto betaalden dit jaar 197 euro aan de provincie Fryslân. Volgend jaar wordt dat ruim 240 euro. Voor dieselauto's gaat het om een verhoging van zo'n 70 euro per jaar.

Voor vier jaar verlaagd

De provinciale opcenten werden in 2015, bij het aantreden van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten, voor vier jaar verlaagd. Daarmee werd een verkiezingsbelofte van het CDA ingelost. Die maatregel heeft de provincie 20 miljoen op jaarbasis gekost. Omdat die periode nu is afgelopen, gaat de belasting komend jaar weer omhoog.

in totaal vijf Nederlandse provincies voeren een verhoging van de opcenten door. Die is in Fryslân het grootst. De provinciale opcenten zijn in Drenthe echter het hoogst. Dat bedrag ligt op jaarbasis nog 14 euro hoger dan in Fryslân voor een gemiddelde benzineauto.

(advertinsje)
(advertinsje)