Friese ijsclubs vieren eeuwfeest: "We moeten ijs hebben, de jeugd moet schaatsen"

04 des 2019 - 10:49

De Bond van Friese IJsclubs vierde dinsdagavond het honderdjarige bestaan. In Thialf in Heerenveen staan de leden daar bij stil. Een groot deel van de 61 aangesloten clubs was erbij. 'Oude' helden kwamen tot leven en vertelden verhalen over vroeger.

Het gaat goed met het Gewest Fryslân, maar het is wel zaak dat er gauw een strenge winter komt. "De baan in Balk staat al weer onder water, dus van ons mag het wel winter worden. We zijn er hard aan toe, de jeugd moet schaatsen", zei iemand van de Balkster ijsclub.

Foto: Martin de Jong

Ook in Dokkum gaat het goed met de ijsclub. "We zijn de oudste ijsvereniging ter wereld, we bestaan al 176 jaar. Maar we moeten ijs hebben. We hebben net een nieuw gebouw gekregen voor koek en zopie", zei iemand van de Dokkumer vereniging. De club heeft genoeg leden, ook al ligt er geen ijs.

De oprichter van de 'Bond van IJsclubs', Evert Rinsma, was er zogenaamd bij en sprak de aanwezigen toe. "De KNSB moest niets hebben van het kortebaanschaatsen. Men noemde het verouderde kermispretjes. Friesland kwam in verzet, want Friesland hield van kortebaanschaatsen."

Willem de Vries was bij het jubileumfeest

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries
Trefwoorden: 
jubileum Thialf ijsclubs
(advertinsje)
(advertinsje)