Politie Noord-Nederland bezig met grootste bankoplichting-onderzoek ooit

De politie in Noord-Nederland is bezig met het grootste onderzoek naar bankoplichting ooit. Een man heeft aangifte gedaan er er in één dag een miljoen euro van zijn bankrekening gestolen is. Het geld is weggenomen door zogenoemde 'geldezels,' ook wel money mules genoemd. Dat zijn mensen die hun bankpas en rekening laten gebruiken door criminelen. Dat komt volgens de politie steeds vaker voor.
Plysje Noard-Nederlân dwaande mei grutste ûndersyk nei bankoplichting oait
Geldezels zijn vaak jongeren tussen de 19 en de 25 jaar. "Ze gaan voor het snelle geld. Criminelen beloven hen grote bedragen als ze hun bankpas mogen gebruiken om gestolen geld weg te sluizen. Ze willen zelf buiten beeld blijven. De geldezels zijn zich niet bewust van de gevolgen. Je maakt je schuldig aan witwassen. Bovendien ben je acht jaar lang niet meer welkom als klant bij de banken," zegt pers-officier van justitie Gerben Wilbrink. Geldezels die er mee willen stoppen, worden in sommige gevallen mishandeld en bedreigd.
© Omrop Fryslân

Jongeren geronseld

Openbaar Ministerie Noord-Nederland heeft dit jaar in Europa een coördinerende rol bij de aanpak van geldezels. Er wordt samengewerkt met 31 landen. "Dat is erg nodig. We zien het steeds vaker, met name door de opkomst social media." zo worden bijvoorbeeld op Instagram, Snapchat en Telegram oproepen van criminelen geplaatst om jongeren te ronselen. Zij doen dat geregeld op accounts van bekende Nederlanders om zoveel mogelijk mensen te bereiken.
Om voor te komen dat mensen zich lenen als geldezels, begint woensdag in heel Europa een grote campagne. Ook worden er cijfers bekendgemaakt over het aantal geldezels intussen zijn opgespoord.
Pinautomaat © Shutterstock.com

Een miljoen euro weg

Politie en justitie zijn druk bezig met de opsporing van criminelen en hun geldezels. Op dit moment loopt in Noord- Nederland het grootste onderzoek ooit in Europa op dit gebied. "Iemand heeft aangifte gedaan omdat hij zogenaamd een appje had gekregen van de bank dat hij een nieuwe bankpas zou krijgen. Hij heeft vervolgens zijn bankgegevens in al zijn naïviteit teruggestuurd. De volgende dag keek hij op zijn bankrekening en zag dat er een miljoen euro was afgeschreven en wel naar rekeningen van bijna 140 geldezels," vertelt Wilbrink.
Deze geldezels kunnen nog bezoek verwachten van de politie. Justitie wil niet zeggen waar de gedupeerde precies woont, maar het is in Noord-Nederland.
Jildezels © Flickr

Banken belangrijk

Banken spelen een belangrijke rol bij het opsporen van criminelen die geldezels inzetten om gestolen geld door te sluizen. Moniek de Nooij is adviseur veiligheidszaken bij de Volksbank. "Alle banken waarschuwen voor dit fenomeen om hier niet in te trappen. Want het gaat soms om grote bedragen."
De banken volgen iedere dag de gegevens van alle klanten. "We kijken naar afwijkend rekeninggebruik. Een jongen die alleen maar wat zakgeld krijgt en dat gebruikt in de supermarkt maar die opeens honderden euro's krijgt die vervolgens cash worden opgenomen, die valt op." In zo'n geval blokkeert de bank de rekening en wordt de politie erbij gehaald.
Moniek de Nooij, adviseur veiligheidszaken bij de Volksbank

Europa

In heel Europa zijn dit jaar bijna 4000 geldezels opgespoord. Het schadebedrag is ruim 80 miljoen euro, gestolen van 4.700 mensen. In Europa werken 30 landen samen om deze fraude aan te pakken. De politie heeft 228 criminelen opgepakt.