Nieuwe manier van inspreken voor burgers in Súdwest-Fryslân

04 des 2019 - 07:04

Vanaf nu kunnen inwoners van de gemeente Súdwest-Fryslân op een nieuwe manier inspreken. Voorafgaand aan de commissie Burger en Samenleving krijgen drie burgers de tijd om in te spreken. Het initiatief voor deze nieuwe manier komt van de werkgroep 'De veranderende rol van de raad,' die het inspreken laagdrempeliger moet maken.

Het gemeentehuis van Súdwest-Fryslân - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

D66-fractievoorzitter Mirjam Bakker is fan de werkgroep en legt het plan uit: "Mensen hadden met de oude manier vijf minuutjes om even hun punt te maken. Dat verzandde vaak in een klein verhaal dat niet goed uit de verf kwam. Wij hadden zoiets van: er moet meer tijd aan worden gegeven, op een informele manier."

Laagdrempelig

Daarom de nieuwe opzet. "We doen het beneden in de foyer, dat maakt de drempel al wat lager. Daar kunnen mensen hun projecten of ideeën voor de gemeente bekend maken. Vanuit de werkgroep hadden we zoiets van: we moeten hier meer podium voor geven. Vanuit de fracties gaat men ook veel bij de mensen langs, nu proberen we de krachten te bundelen."

Drie mensen

Bakker: "Elke keer voor de commissie hebben we een uur, dan kunnen er drie initiatieven aan de beurt komen. Als het er tien zijn moeten we misschien overwegen om een andere opzet te kiezen, maar we houden het hier in eerste instantie bij. Mocht het stormlopen, dan moeten we misschien eens een extra middag uittrekken."

De D66-fractievoorzitter is nieuwsgierig hoe het de eerste keer zal gaan. "Ik heb er zin in. Ik ga het eerst uitleggen voor we van start gaan, ik hoop dat we gewoon een mooi gesprek hebben."

Fractievoorzitter en werkgroeplid Mirjam Bakker

(advertinsje)
(advertinsje)