Yaroslava (14) gaat 2000 handtekeningen tegen uitzetting aanbieden aan Kamerlid Voordewind

03 des 2019 - 21:38

De 14-jarige Yaroslava Tymts gaat woensdag met haar vriendinnen een petitie aanbieden aan Tweede Kamerlid Joël Voordewind van ChristenUnie. Een van de vriendinnen heeft de petitie opgestart en ondertussen zijn er al meer dan 2000 handtekeningen opgehaald.

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Leerlingen van christelijk gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden zijn al sinds vorige week in actie om te proberen de uitzetting van Yaroslava Tymts en haar vader, moeder, broertje (7) en zusje (3) te voorkomen. De familie woont nu in het AZC in Sint Annaparochie, maar komt van oorsprong van de Krim in Oekraïne.

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Tweede Kamerlid Joël Voordewind heeft zich veel ingezet voor het kinderpardon. Met het aanbieden van de petitie wil Yaroslava haar kwestie onder de aandacht van het Kamerlid brengen. Yaroslava: "Ik hoop dat hij wat voor mij kan betekenen, het is niet makkelijk allemaal."

"We zijn in 2016 naar Nederland gekomen, met mijn ouders en een broertje en zusje. We vrezen om illegaal in Oekraïne terecht te komen. Mijn vader is ziek en wacht al jaren op hulp. Mijn moeder en broertje en zusje blijven sterk, maar met mijn vader gaat het wel slecht," vertelt Yaroslava.

Ander besluit

"Ik hoop dat het goed gaat en ik ben blij dat er best veel leerlingen mee gaan en dat de schoolleiding mij ook steunt," zegt Yaroslava. Zij hoopt dat Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie wat voor haar familie kan betekenen. "Ik hoop dat hij het samen met andere mensen in de Tweede Kamer er over gaat hebben en toch tot een ander besluit komen. We kunnen echt niet terug naar Oekraïne."

Yaroslava Tymts kijkt uit naar het bezoek aan de Tweede Kamer

(advertinsje)
(advertinsje)