Gesloten geldautomaten: wat betekent dat voor omwonenden?

03 des 2019 - 21:37

ABN AMRO sluit tal van pinautomaten in Fryslân. Deze maatregel moet de plofkraken op de geldmachines tegengegaan. De geldmachines worden dichtgemaakt en leeggehaald. Naar schatting zal dat enkele weken tot maanden duren. De automaat aan de Bleeklaan in Leeuwarden is al niet meer open. Wat betekent dit voor de winkeliers en de zaakeigenaren?

De automaat aan de Bleeklaan is nog maar een dag gesloten, maar Hans Groenia, die een zaak heeft in hetzelfde pand als de pinautomaat, kreeg al vele mensen over de vloer. "Iedereen vraagt wat er met de pinautomaat gebeurd is", verzucht Groenia. Hij heeft al meer dan tien mensen bij hem binnen gehad.

De klanten van ABN zijn volgens hem nooit goed geïnformeerd over de maatregel. Zelf staat hij ook niet helemaal achter de sluiting, omdat hij eigenaar is van een groothandel, waar klanten niet kunnen pinnen. De ABN zat voor hem op een goede plek. Groenia: "Wij zitten al tien jaar in dit pand en we hebben nog nooit een plofkraak gehad. Ik vind de regel dan ook wat overtrokken."

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Plofkraak Lemmer

Aan de andere kant van de provincie, in Lemmer, kreeg de Rabobank in 2017 met een plofkraak te maken. Toch sluit de ABN daar de pinautomaten niet. René van der Waaij werkt naast de automaat aan de Schulpen. Het nieuws over de plofkraken houdt hem bezig. "Je ziet de beelden op tv en dan schrik je soms wel even", vertelt Van Der Waaij. "Maar het moet ook niet gaan overheersen, dus ik maak me niet druk."

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Wonen boven een ABN

René's schoonmoeder Gusta woont al meer dan veertig jaar in het pand aan de Schulpen. Ze ook net boven de pinautomaat van de ABN AMRO. "We hebben hier in Lemmer al eerder een plofkraak gehad en dat had wel invloed", zo vertelt Gusta. "Maar ik woon hier met veel plezier, dus ik wil hier niet weg. De ABN mag hier van mij ook blijven, dat heeft niet zoveel invloed op mijn leven. Er kan natuurlijk iets gebeuren, maar die kans is er altijd. In denk dat het in dit geval klein is."

Ze denkt wel dat de ABN op een andere manier beveiligd kan worden, bijvoorbeeld met verlichting. "Als je dat hebt zijn mensen minder snel iets van plan."

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Wat betekent het voor omwonenden?

(advertinsje)
(advertinsje)