Tweede Kamer wil toch betere bereikbaarheid Thialf via spoor

03 des 2019 - 16:55

De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag een motie aangenomen voor een betere spoorverbinding met Thialf in Heerenveen. In september maakte de NS bekend dat het treinstation bij de schaatshal komend jaar dicht blijft. Het station bij Thialf is al sinds 2015 gesloten.

Het station van Heerenveen Thialf - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Volgens de NS is het met de huidige dienstregeling onmogelijk om treinen daar te laten stoppen. PvdA-Kamerlid Moorlag nam daar geen genoegen mee en diende een motie in. Hij wil dat de regering met de NS in overleg gaat om de bereikbaarheid van het ijsstadion te verbeteren. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer heeft zijn motie dinsdag aangenomen.

Bij het overleg zouden ook de gemeente Heerenveen en Provincie Fryslân moeten aanschuiven. Moorlag wil dat Thialf in elk geval bij grote schaatsevenementen over het spoor bereikbaar is.

Jaap Stalenburg, Statenlid voor de PvdA, over het station bij Thialf

Niet overtuigd

PvdA-statenlid Jaap Stalenburg is nog niet overtuigd. "Ik ben bang dat dit nog niet zo heel veel oplevert. Het is heel aardig dat er een motie wordt ingediend, maar NS en Arriva willen niet bewegen." De vervoerders hebben technische bezwaren. "In de besprekingen lijken NS en Arriva heel halsstarrig en ze komen met technische bezwaren: de aansluiting op de spoorverbindingen Harlingen en Sneek, een brug die open dan wel dicht moet. Ze houden het op technische problemen."

Verkeersinfarct

Volgens Stalenburg is het belangrijk dat het station open blijft tijdens evenementen. "Ten eerste ontlast het de verkeersdruk rond grote schaatswedstrijden. Op het moment is er als er geschaatst wordt bijna een verkeersinfarct rond Thialf en de rest van Heerenveen. Ten tweede is het goed voor het milieu en ten derde ligt er al een heel mooi station. Dat betekent dat mensen die overal uit het land naar Thialf willen komen daar op een heel comfortabele manier kunnen komen."

(advertinsje)
(advertinsje)