Boeren lopen boos weg bij commissievergadering Wetterskip

02 des 2019 - 23:05

De bijna 300 boeren die in het gebouw van Wetterskip Fryslân de commissievergadering bijwoonden over de tariefsverhoging, zijn boos weggelopen. Ze voelden zich niet gehoord door de bestuurders die boven op de derde verdieping de vergadering hadden. Daarbij hoorde het bestuur van het Wetterskip naar verschillende insprekers. Volgens het Wetterskip waren er honderden boeren naar het gebouw aan het Fryslânplein gekomen.

Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

De boeren waren met tractoren naar de commissievergadering van Wetterskip Fryslân in Leeuwarden gekomen als protest tegen de tariefsverhoging voor komend jaar. Er kwamen honderden boeren op de vergadering af, vanaf verzamelplaatsen in onder andere Hitzum, Scharnegoutum en Rijperkerk.

Net alle mensen konden dan ook naar binnen: vanwege te weinig plaats, maar ook vanwege de veiligheid. Boeren die niet naar binnen mochten, hebben de vergadering gevolgd op de parkeerplaats. In de zaal zelf, waar dik tweehonderd boeren de vergadering op een scherm konden volgen, was het doodstil.

Schermutselingen

Na bijna anderhalf uur werd de sfeer in en rond de vergadering van het Wetterskip anders. Geschreeuw overstemde het gesprek. Bij de deur ontstonden wat schermutselingen omdat de boeren naar binnen wilden en de beveiliging mensen tegenhield. Sommige mensen probeerden ook via de zijingang naar binnen te komen. Er werd geroepen: "We gaan de vergadering onderbreken", en: "Wij moeten naar boven". Om escalaties te voorkomen en omdat de boeren zich niet gehoord voelen zijn de boeren die binnen zaten toegesproken door voorvrouw Nynke Koopmans

Boos weggelopen

Nynke Koopmans deed het voorstel om met veel lawaai weer naar huis te gaan. Tot die oproep kwam Koopmans na overleg met woordvoerders van het Wetterskip. Een kleiner groepje boeren bleef nog wel binnen om hun onvrede na afloop te uiten. Jan van Weperen van het Wetterskip heeft de boeren te woord gestaan tot ook de laatsten weg waren.

Bestuurder Jan van Weperen over de avond:

Nynke Koopmans heeft wel begrip voor de teleurstelling van de boeren en de oproer die ontstond. "Dat de sfeer omsloeg, daar kunnen wij niets aan doen. Ik snap dat wel. De boeren komen hier met een heel serieuze boodschap. De bestuurders gaan boven zitten en komen niet even naar beneden om de boeren aan te horen. Ik snap wel dat je dan boos wordt."

"Onvrede duidelijk gevoeld"

De boodschap van de boeren is wel overgekomen, zegt het Wetterskip. "We snappen de onvrede van de boeren. Ik heb het heel duidelijk gevoeld," zei Jan van Weperen van het dagelijks bestuur van het Wetterskip Fryslân. "Ik heb mij geen zorgen gemaakt dat het finaal uit de hand zou lopen, maar de boeren waren wel serieus.

Toch weet Van Weperen niet of iedereen zich wel veilig voelde. "We gaan evalueren of er ook angst onder het personeel is geweest. Zolang mensen zich niet persoonlijk bedreigd hebben gevoeld is alles goed gegaan. Ik ben tevreden dat alles ordentelijk verlopen is," geeft hij aan.

Zijn de boeren gehoord?

Van Weperen zegt ook dat Wetterskip Fryslân zo goed mogelijk geprobeerd heeft de boeren het hoe en waarom duidelijk te maken. "Wij hebben geprobeerd ons zo goed mogelijk voor te bereiden op de komst van honderden boeren. Die zijn er gekomen."

"Ik heb niet het gevoel dat de boeren gehoord worden", denkt Nienke Koopmans echter. "De bestuurders doen dit zelf. Zij hebben dit veroorzaakt."

Het besluit over de begroting en de verhoging van de tarieven zal op 17 december.

Nynke Koopmans over de onvrede bij de boeren:

(advertinsje)
(advertinsje)