Honderden geldautomaten ABN Amro dicht: ook in Fryslân sommige afgesloten

02 des 2019 - 19:58

ABN Amro heeft over het hele land 470 geldautomaten gesloten, dat is meer dan de helft van alle automaten van de bank in Nederland. De bank wil niet zeggen om welke automaten het precies gaat. Het is wel zeker dat er ook automaten in Fryslân gesloten zijn, onder andere in Leeuwarden. Het is een noodmaatregel tegen plofkraken. De machines zijn dichtgemaakt en leeg. Waarschijnlijk duurt het sluiten weken tot maanden.

In sletten jildautomaat oan de Bleeklaan yn Ljouwert - Foto: Kappers Media

In Leeuwarden is bijvoorbeeld de geldautomaat aan de Bleeklaan afgesloten met een houten plank. Op een briefje staat dat de automaat 'tot nader order' buiten gebruik is.

Toename aantal plofkraken

De laatste maanden is het aantal plofkraken flink toegenomen, met name bij automaten van ABN Amro. Het was dit jaar al 50 keer het geval. Het blijkt dat dit ligt aan het type automaat, dat blijkbaar gemakkelijk te kraken is. De bank gaf aan structureel doelwit te zijn van plofkraken door criminele groepen. De bank wil nu angst bij omwonenden en ondernemers wegnemen.

Ongemak

De bank zegt te begrijpen dat de noodmaatregel voor ongemak zorgt voor mensen die geld willen opnemen, maar de veiligheid van mensen om de automaat heen gaat voor. Er zal nu gekeken worden hoe de automaten beter beveiligd kunnen worden.

(Advertentie)
(Advertentie)