Nationaal kampioene Elbrich Schoorstra: "Mijn volgende doel is het EK"

02 des 2019 - 18:18

Elbrich Schoorstra uit Leeuwarden is zaterdag nationaal kampioen speedklimmen geworden. "Ik was erg blij, ik had er goed op getraind, maar het moet ook allemaal maar lukken op zo'n dag."

Foto: Facebook Willem Schoorstra

Bij deze sport is het 't doel om zo snel mogelijk naar boven te klimmen, naar een hoogte van 15 meter. Dat heeft de kampioene gedaan in een nieuw nationaal record van 11.81 seconden. "Mijn doel is nu om het binnen 10 seconden te halen, dat is ook het Europees niveau. Ik zal er flink op moeten trainen, maar het voelt wel dat het mogelijk is."

Bij de wedstrijd strijdt ze tegen een ander en dat maakt het ook zo spannend. "Ik zag die andere achter mij aankomen." Haar coach en partner Niels Vunderink vond het ook heel spannend. "Toen ik het filmpje terugzag, hoorde ik mijn stem kraken van het schreeuwen."

Geert van Tuinen is in de hal en spreekt met Elbrich en Niels

De Klimwand in Leeuwarden bestaat een jaar en de klimsport zit in de groei. "Er zijn maar twee van zulke accommodaties in Nederland, één zit in Sittard en hier dus," vertelt Lilian van de hal. "Op het NK waren 20 deelnemers. Het is een kleine, maar groeiende sport, maar het gat met de wereldtop is wel groot."

Geert van Tuinen is is in de hal en spreekt met Lilian

(Advertentie)
(Advertentie)