Toekomstdag: hoe ziet het fierljeppen er in 2025 uit?

30 nov 2019 - 16:19

De Frysk Ljeppers Boun praat zaterdag de hele dag over de toekomst van de fierljepsport. Ljeppers, bestuursleden, trainers en andere vrijwilligers kwam bij elkaar in het dorpshuis van Tzum om te bespreken hoe de sport toekomstbestendig gemaakt kan worden.

Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

"We zijn van plan een nieuw beleidsplan te maken," vertelt Teije Dijk, voorzitter van de bond. "Wij moeten ons richten op 2020: hoe ziet het fierljeppen er dan uit, wat moeten we allemaal doen om de sport gezond te houden en er ook in 2025 heel fris voor te staan?"

Toekomstdag

Vaak worden dit soort beslissingen door commissies genomen, maar de Frysk Ljepper Boun wilde het anders aanpakken. "Wij hebben gezegd: we willen het van onder af doen. Daarom hebben we een toekomstdag, waar mensen uit de fierljepwereld samen zijn gekomen over een aantal thema's te spreken."

"Er zijn bedreigingen, maar ook kansen. Die willen wij verkennen om de toekomst goed in te gaan."

Verslaggever Gerrit de Boer bij de toekomstdag

Er zijn genoeg uitdagingen voor de bond. "Hoe kunnen we het fierljeppen attractief houden? Het is een machtige kijksport, maar dat moeten we ook zo houden. Het moet interessant voor het publiek blijven. En de veiligheid: er wordt steeds hoger en verder gesprongen, dus neemt het risico op blessures toe. Dan moet je nadenken over andere manieren van neerkomen, in plaats van de zandbedden."

Om al die plannen uit te kunnen voeren, zijn ook nieuwe vrijwilligers nodig. Dijk: "Het zijn ideeën, maar het moet wel gedaan worden. Vandaar dat één van de voorstellen is dat iedere fierljepper en zijn familie of kennissen bereid moet zijn om een taak op te pakken."

Takomstdei: hoe sjocht it fierljeppen der yn 2025 út?

Trefwoorden: 
fierljeppen toekomst Tzum
(Advertentie)
(Advertentie)