Oud-ijzerboer is blij dat hij van zijn radioactief afval af is

30 nov 2019 - 14:45

In Workum ligt al anderhalf jaar radioactief afval op het erf van oud-ijzerhandelaar Hans Nijboer. Begin volgende week wordt het afval naar Rotterdam afgevoerd. Dat mag het bedrijf zelf doen. Nijboer zegt dat hij niet wist dat het om radioactief afval ging. Er loopt nog wel een strafrechtelijk onderzoek naar hem.

Aldizerman is bliid dat er fan radio-aktyf ôffal ôf is

Het radioactief afval kwam tevoorschijn in een schip dat Nijboer in België had gekocht. Het afval zat in de ballast van het schip, om te zorgen dat de boot iets dieper lag. Het gaat om zo'n 25 ton. Ook de vorige eigenaar van het schip zou niet op de hoogte zijn van het afval. Volgens Nijboer is er nooit gevaar voor de omgeving geweest. De straling zou minder zijn als die vrijkomt bij het maken van foto's bij de tandarts.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

In totaal heeft Nijboer vorig jaar vijf dagen vastgezeten om deze zaak. Vijf agenten hebben hem opgepakt en Nijboer mocht in die dagen ook helemaal geen contact met de buitenwereld hebben. Het zijn, zegt hij, de slechtste dagen van zijn leven geweest. Hij is dan nu ook blij dat hij straks van het afval af is. Volgens zijn advocaat Bart Canoy loopt er nog een strafrechtelijk onderzoek. Het is nog niet duidelijk wanneer en of Hans Nijboer voor de rechter moet verschijnen.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Trefwoorden: 
Workum radioactief afval
(Advertentie)
(Advertentie)