ChristenUnie wil kleine windmolens voor alle boeren

29 nov 2019 - 14:36

Alle boeren in Fryslân moeten een kleine windmolen bij hun boerderij neer kunnen zetten. Dat wil fractievoorzitter Wiebo de Vries van de ChristenUnie in Provinciale Staten. In nieuwe plannen van Gedeputeerde Staten krijgen boeren de gelegenheid om een windmolen van vijftien meter hoog op hun bedrijf neer te zetten. Maar alleen om de eigen stroom te voorzien.

Foto: Omrop Fryslân, Karen Bies

Als een boer bijvoorbeeld al zonnepanelen op het dak heeft, dan gaat een boer al over zijn eigen verbruik. Volgens de nieuwste plannen van de provincie mag de boer dan geen eigen windmolen hebben. Een boer die eerst een kleine windmolen neerzet en na een halfjaar besluit ook zonnepanelen te nemen, mag dat wel. Voor fractievoorzitter Wiebe de Vries van ChristenUnie reden om het plan een 'dubbelhartig gedrocht' te noemen.

"Boeren die al duurzaam zijn, worden zo gestraft om nog wat extra's te doen," zegt De Vries. Het past volgens hem ook niet binnen het duurzaamheidsplan van de provincie. "Op het moment dat wij mensen blokkeren die duurzaam bezig willen zijn, dan halen we onze duurzaamheidsambities niet."

ChristenUnie wil dat de koppeling tussen de kleine windmolens, zogenoemde 'Groninger windmolens', en de zonnepanelen uit de plannen worden gehaald.

Fractievoorzitter Wiebo de Vries van de ChristenUnie over de kleine windmolens

(advertinsje)
(advertinsje)