VIDEO: Stroom halen uit eb en vloed

29 nov 2019 - 09:00

De Afsluitdijk is een icoon van de Nederlandse strijd tegen het water. Maar water is niet alleen de vijand, het is ook een bron van energie. Zo ontwikkelen Youri Wentzel, Maarten Berkhout en Maurits Alberda van het bedrijf SeaQurrent een onderwatervlieger die stroom kan opwekken uit getijdenstroom. Op een ponton voor de kust van de Afsluitdijk testen ze nu een prototype van de 'TidalKite'.

In 2013 begon het team fulltime aan de ontwikkeling. Het was het begin van lange reis. "Het gaat nu goed, we hebben investeerders en mensen beginnen te wennen aan het idee dat je stroom kan opwekken vanuit de eb en vloed. Maar dat is allemaal niet vanzelf gegaan", vertelt Youri Wentzel.

De komende vier jaar ondergaat de Afsluitdijk een flinke verbouwing. De dijk wordt versterkt en verhoogd om Nederland ook in de toekomst te beschermen tegen het zeewater. In 32 reportages, evenveel als het aantal kilometers van de Afsluitdijk, vertellen Omrop Fryslân en NH Media het verhaal van dit iconische bouwwerk door de ogen van de mensen die elke dag met de dijk te maken hebben. Alle verhalen en het andere nieuws over de Afsluitdijk is te vinden op onze themapagina.

Trefwoorden: 
Afsluitdijk TidalKite
(advertinsje)
(advertinsje)