Kritiek van dorpen in gemeente Leeuwarden op evenementenbeleid

29 nov 2019 - 07:34

Volle bak donderdagavond in het Leeuwarder poppodium Neushoorn tijdens een bijeenkomst van de gemeente over het nieuwe evenementenbeleid. De gemeente wilde van inwoners, ondernemers en festivalorganisators weten wat voor evenementenstad Leeuwarden moet zijn.

Foto: Omrop Fryslân, Wendy Kennedy

Er is veel te doen om de festivals, zoals die in het Groene Stergebied. Maar opvallend genoeg waren het vooral de dorpen in de gemeente Leeuwarden die tijdens de bijeenkomst van zich lieten horen.

Stadse arrogantie

Zoals Jentsje de Groot van de organisatie fan het feest HY Nights in Hilaard. Sinds het dorp bij de gemeente Leeuwarden hoort, is het er voor het festival niet beter op geworden. "We hebben vorig jaar een stevig gesprek gehad met de gemeente en troffen een ambtenarenkorps met stadse arrogantie. Zo van: wij zullen wel even vertellen hoe het in de dorpen moet gebeuren." De Groot hoopt dat de gemeente voortaan meer rekening houdt met dat er een verschil is tussen dorp en stad als het om evenementen gaat.

Jentsje de Groot van de organisatie van het feest HY Nights in Hilaard

Gepist en gepoept

Ook Grousters roerden zich tijdens de avond. Marianne de Rijke en Hariëtte Pool wonen in het centrum en de overlast van de evenementen in hun dorp loopt de laatste jaren de spuigaten uit. "Ze maken rotzooi, er wordt gepist, gepoept en gesekst. Er is weinig controle, aldus Pool. Binnenkort is er een vergadering met de gemeente over deze overlast.

Marianne de Rijke en Hariëtte Pool uit Grou

Inzetten op kwaliteit

Eén ding staat vast: er komen in de gemeente niet meer festivals of evenementen, maar ook niet minder, laat wethouder Sjoerd Feitsma van Cultuur weten. Hij wil inzetten op kwaliteit. "Ik vind dat wij ons moeten richten op niches, zoals het festival Into the Grave of iets met literatuur. Dit trekt mensen van ver, die hier meer geld uitgeven."

De drie festivals in het Groene Stergebied kunnen hier volgens Feitsma gewoon blijven. Wel zal er worden gekeken naar betere spreiding van andere evenementen over de stad. "Hierbij valt te denken aan het WTC-gebied."

Cultuurwethouder Sjoerd Feitsma van de gemeente Leeuwarden

(advertinsje)
(advertinsje)