CU stelt vragen, nu Vitens geen dividend uitkeert aan de provincie Fryslân

29 nov 2019 - 07:55

ChristenUnie wil opheldering van de provincie over het niet uitkeren van dividend door drinkwaterbedrijf Vitens. Vitens keert geen dividend uit over het boekjaar 2019. Het is de eerste keer dat Vitens geen dividend uitgekeerd, maar de provincie had wel op die inkomsten gerekend bij het maken van de begroting. ChristenUnie Fryslân heeft daar vragen over omdat de provincie aandeelhouder is.

Foto: Omrop Fryslân

De reden om geen dividend uit te keren is de uitgaven die drinkwaterbedrijven de komende tijd zullen doen. Door de toenemende vraag naar water moet Vitens flink investeren. Oude waterleidingen moeten vervangen worden en er moet nieuwe capaciteit worden bijgebouwd.

Hoe komt het met het tekort?

De ChristenUnie begrijpt dat er een investeringsopgave ligt, maar heeft ook vragen. Hoe komt het met de 6,5 ton, die de provincie zou krijgen van Vitens? "Er komt een gat in de begroting van 2019", zegt Wiebo de Vries, fractievoorzitter van de ChristenUnie. "Hoe maken we dat gat dicht", vraagt hij zich af. Nu Vitens over 2019 geen dividend uitbetaalt, wil de partij graag weten wat de ingreep van Vitens voor de jaren daarna gaat betekenen.

Naast provincie Fryslân zijn in de provincie de gemeenten Súdwest-Fryslân en Tytsjerksteradiel aandeelhouder. Het gaat bij de gemeenten om kleine uitkeringsbedragen rondom de 700 euro.

Wiebo de Vries, fractievoorzitter van ChristenUnie Fryslân

(advertinsje)
(advertinsje)