Mythisch symbool als finish Elfstedentocht: kruisje over de Bonkefeart

28 nov 2019 - 22:06

Op de Bonkefeart bij Leeuwarden staat sinds donderdagmiddag een boog in de vorm van een Elfstedenkruisje. Schaatsers van de Elfstedentocht finishen voortaan bij die boog. Voorzitter Wiebe Wieling van de Elfstedenvereniging was erbij: "Deze finishplaats verdient iets mooiers dan zo'n klein paaltje dat we altijd hadden."

Finishboge Bonkefeart

"Het is een historische plek", zegt Wieling. "En het wordt alleen maar groter en mythischer. Omdat het al zo lang duurt, is deze dag ook echt een reünie. En ook al duurt het nog zo lang, iedereen zet nog altijd de schouders eronder. Dat maakt mij trots."

We zijn er ieder jaar klaar voor op 1 december, want we moeten het nog eens meemaken.

Wiebe Wieling

De laatste Elfstedentocht is intussen 23 winters geleden, op 4 januari 1997. Maar iedereen gelooft er nog steeds in dat de tocht nog eens komt. "We zijn er ieder jaar klaar voor op 1 december, want we moeten het nog eens meemaken. Dat zou geweldig zijn voor alle leden, maar eigenlijk voor het hele land."

De finishbôge Bonkefeart - Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Oud-rayonhoofd Johan Tigchelaar is ook trots op het nieuwe kunstwerk. "Je ziet vooral de spiegeling in het water als het licht aan is. Vooral als het donker is, zie je hoe mooi het is."

Poort naar de stad

Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden was ook bij de opening. Hij heeft in 1986 de Elfstedentocht gereden, maar dat zal hij als burgemeester niet doen. "Na 1986 heb ik gezegd: het is tijd voor de jongere generatie, die moet hem ook kunnen rijden." Hij is erg blij met de boog. "Het is een echt symbool, een poort naar de stad."

De finishboog is een idee en ontwerp fan kunstenaarsduo Saskia Hoogendoorn en Lieuwe Martijn Wijnands. Het idee is ingebracht bij de Elfstedenvereniging door Martijn van Koningsveld en Marlies Sandee.

(Advertentie)
(Advertentie)