Marcel Smit: "Ik ben een echte Wâldpyk: grote bek, klein hartje"

28 nov 2019 - 19:20

Hij is een echte Wâldpyk: zanger en troubadour Marcel Smit. Geboren en getogen in De Westereen werd hij grootgebracht met 'aap, noot, mes'. "En net als alle Wâldpiken heb ik een grote bek en klein hartje", lacht hij.

The Cliffs of Moher van Gurbe, Piter Wilkens zijn Knoopkes of het Bûthûsbankje van De Wiko's: je kan weer stemmen op de Fryske Top 100! Naast de bekende nummers zitten er vaak ook een paar nieuwsgierige nieuwkomers tussen. De komende weken stellen wij vier nieuwe kanshebbers aan je voor. Vandaag: 'De Wâlden' van Marcel Smit.

Grote bek, klein hartje: is dat echt zo?

"Ja, zeker. Ik ben wat dat betreft een echte Wâldpyk. Ik ben een open boek, je weet bij mij precies wat je aan me hebt. Ik vertel je meteen of ik je mag of niet. En ik ben vrij emotioneel, ik kan bijvoorbeeld niet goed tegen onrecht. Een Wâldman pur sang dus!"

Een ode aan de Friese Wâlden, waarom?

"Ik had al langer het plan in mijn hoofd om een nummer over de Wâlden te schrijven, maar het kwam er maar niet van. Tot ik het nummer 'South of Atlanta' van de Amerikaanse countryzanger Brent Cobb hoorde. Dat vind ik wel zo'n prachtig nummer, waarin hij zingt over zijn geboorteplaats en dat paste ook erg goed in het theaterprogramma 'Frisicana II'. Dit heb ik afgelopen jaar gespeeld in alle theaters in onze provincie met mijn vrienden Gurbe Douwstra en Piter Wilkens. Het is dus een vertaling in mijn taal en gaat over de omgeving waar ik vandaan kom."

Het mooie is dat ik nu al mailtjes krijg van mensen die deze tekst graag wil gebruiken.

Marcel Smit

En jouw tekst gaat over..?

"De Friese Wâlden natuurlijk. Over het veld, het bos, het water en de weide. Je vindt hier alles waar Fryslân bekend om staat. En over de mensen, die het liefst eigen baas zijn, zeggen waar het op staat en hun eigen pad volgen. Het mooie is dat ik nu al mailtjes krijg van mensen die deze tekst graag willen gebruiken. Het laatste refrein spreekt mensen aan. 'Als ik zelf niet meer kan, breng mij terug en leg mij daar in de grond.' Als dan later blijkt dat dit het stukje tekst de magie heeft dat mensen zich erin kunnen vinden, dan is dat te gek."

Wat verwacht je van dit nummer in de Fryske Top 100?

"Ik houd mij daar eigenlijk niet mee bezig. Al is dat natuurlijk mooi om te zien dat mijn nummers het goed doen. Zoals het nummer It part van dy, het duet met Gerbrich van Dekken. Dat nummer gaat ook net even wat dieper qua gevoel dan De Wâlden en dat staat dan ook ieder jaar hoog op de lijst."

Nog goede voornemens voor het nieuwe jaar?

"Ik ben niet zo van de goede voornemens. Mijn focus ligt helemaal op mijn nieuwe album, dat in 2020 uitkomt. Mijn eerste album kreeg de titel 'Muzyk', de tweede 'Mear Muzyk' en je raadt het al: het derde album dat straks uitkomt, heet 'Noch mear muzyk' Er staan eigen nummers op en een paar vertalingen uit het Frisicana-programma. Voor dit album werk ik weer met mijn vertrouwde team, maar heb ik ook andere mensen gevraagd om mee te werken. Ik probeer natuurlijk weer een stap te maken, in teksten maar ook muzikaal."

En wie zoen jij om twaalf uur op oudejaarsnacht?

"Mijn vrouw en de kinderen. Afgelopen jaar staan wij met ons allen op een heel groot gebouw in New York. Dit jaar blijven we gewoon in Burgum. Ook mooi!"

Marcel Smit

Trefwoorden: 
Marcel Smit Fryske Top 100
(advertinsje)
(advertinsje)