Minister: kwart van de lading van MSC Zoe is nog niet gevonden

27 nov 2019 - 15:02

Een kwart van de lading van de MSC Zoe is nog altijd niet gevonden. Het grote vrachtschip verloor begin januari 342 containers op de Noordzee boven de Waddeneilanden. Van de containers die nog niet zijn geborgen, zijn er nu nog twee gelokaliseerd om uit zee te halen. De rest ligt zo verspreid over een groot gebied dat het volgens minister Van Nieuwenhuizen geen nut heeft nog verder te zoeken.

Lytse 80 konteners fan MSC Zoe ramp bliuwe lizzen

Voor het zoeken is veel brandstof nodig en de kosten van het bergen zijn waarschijnlijk 35 miljoen euro. Die schade wordt betaald door MSC. In totaal staat er nog 1,93 miljoen euro aan claims open. Anderhalf miljoen daarvan is van Rijkspartijen en 109.000 euro van de vijf Waddeneiland-gemeenten.

MSC heeft in september een aanbod gedaan om op korte termijn de rest van de claims te betalen. Daarbij stelde de reder wel als voorwaarde dat er geen nieuwe claims zouden komen. Dat aanbod hebben de Waddeneilanden afgewezen. Minister Van Nieuwenhuizen heeft aangeboden om het bedrag dat nog open stond (109.000) voor te schieten. Uiteindelijk vindt de minister wel dat MSC de schade zelf zelf moet vergoeden. Als MSC niet met een goed aanbod komt, onderneemt Van Nieuwenhuizen juridische stappen.

2,42 miljoen kilo opgeruimd

De containers hadden een totaalgewicht van 3,26 miljoen kilo. Daarvan is 2,42 miljoen kilo uit de zee gevist of van de stranden gehaald. Natuurlijk hebben jutters ook veel spullen gepakt, dat is niet in de berekeningen meegenomen.

Foto: ANP
Trefwoorden: 
Noordzee containers MSC Zoe
(Advertentie)
(Advertentie)