Leeuwarder school komt in actie tegen uitzetting Oekraïense leerlinge Yaroslava

27 nov 2019 - 14:54

Leerlingen van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden komen in actie tegen de dreigende uitzetting van Yaroslava Tymts (14) en haar familie. Haar klasgenoten uit klas 2b willen voorkomen dat ze met haar moeder, vader, broertje (7) en zusje (3) wordt teruggestuurd naar Oekraïne. Dat gebeurt mogelijk volgende week al.

Aksje foar Yaroslava

Yaroslava woont nu in het azc in St.-Annaparochie, maar komt van oorsprong uit De Krim. Dat is Oekraïens grondgebied dat in 2014 ingelijfd werd door Rusland. Oekraïne wordt nu gezien als een veilig land, maar Yaroslava vindt het vreselijk om terug te moeten. "Het is eigenlijk heel eng voor ons om teruggestuurd te worden naar Oekraïne. We hebben geen Oekraïens paspoort, dat werd afgepakt door de Russen. Daardoor moesten we vluchten en zijn we hier in Nederland. We hebben helemaal geen paspoort en dan ben je daar illegaal."

Brieven en handtekeningen

De schoolleiding van het Beyers Naudé staat achter de actie van de leerlingen. Ze hebben brieven geschreven tegen de uitzetting en een handtekeningenactie op touw gezet. Rector Bernadette Pelgrum vindt dat Yaroslava een talent is en door Nederland gekoesterd moet worden. Ze zit nu anderhalf jaar op het gymnasium en doet het ontzettend goed, zegt Pelgrum. "Ze is heel betrokken en heeft al hele mooie plannen voor de toekomst, die ze eigenlijk alleen maar in Nederland kan verwezenlijken. Vandaar dat we vinden dat ze hier moet blijven. Ze is zo geïntegreerd, spreekt goed Nederlands en zelfs Fries verstaat ze al."

De 14-jarige Yaroslava uit Oekraïne (tweede van links) met haar vriendinnen - Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Yaroslava is maatschappelijk heel actief. Op school zit ze in de leerlingenraad, bij de schoolkrant en de debatclub. Ook zit ze in de jongerenraad van de gemeente Waadhoeke en bij een organisatie tegen eenzaamheid. "En ik zou dat heel graag verder willen doen, want dan kan ik andere mensen helpen", zegt het meisje. Ze is vooral bang dat zij en haar broertje en zusje in een weeshuis terechtkomen. "Mijn ouders weten heel goed hoe dat is. Ze komen allebei uit een weeshuis. Het is onze ergste nachtmerrie om in een weeshuis te belanden of zonder ouders te blijven." Ze hebben verder ook geen familie in Oekraïne.

Grootste wens

De familie Tymts heeft nu twee weken de tijd om alle documenten in te sturen voor het hoger beroep tegen de uitzetting. Wanneer de uitslag daarvan binnenkomt, die het gezin ook in Oekraïne kan afwachten, is niet bekend. Het Beyers Naudé doet er alles aan om uitzetting te voorkomen en heeft daarom ook de media opgezocht. Pelgrum: "Het is onze grootste wens dat Yaroslava op school kan blijven en haar gymnasiumdiploma kan afronden. Daar staan we voor."

De 14-jarige Yaroslava uit Oekraïne (rechts) met haar vriendinnen - Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Verslaggever Hayo Bootsma was bij de actie tegen de uitzetting van Yaroslava

(Advertentie)
(Advertentie)