Friezen steken met kop en schouders boven de rest van Nederland uit

27 nov 2019 - 06:16

De Friese man is met een gemiddelde lengte van 1,82 meter de langste van Nederland. Friese vrouwen zijn gemiddeld 1,69 meter lang en laten daarmee ook de rest van Nederland achter zich. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die woensdag verschijnen.

Friezen lang

Limburgers en Brabanders zijn de kleinste mensen van Nederland. Een gemiddelde Friese man is 3,5 centimeter groter dan een Limburgse man. Ook in Noord- en Zuid-Holland zijn de inwoners aan de kleine kant. Dit komt onder andere door het grotere aandeel van mensen met een migratieachtergrond dat daar woont. Maar, zelfs als deze mensen buiten beschouwing worden gelaten, blijven Limburgers en Brabanders de kleinste mensen van ons land.

Blijven groeien

Nederlanders blijven maar groter worden. Tussen 1981 en 2018 is de Nederlandse man bijna vier centimeter langer geworden en de vrouw 1,5 centimeter. Een kwart van de Nederlandse mannen is tussen de 1,78 en 1,82 meter lang, dit is de grootste 'lengtegroep' onder mannen. Bij de vrouwen heeft de grootste groep vanzelfsprekend een kortere lengte; ruim 27 procent van de Nederlandse vrouwen is tussen de 1,68 en 1,72 meter.

In onderstaande diagrammen is te zien hoeveel procent van de Nederlanders jouw lengte hebben.

Diagram mannen:

Diagram vrouwen:

Blijven uitdijen

De Nederlander wordt naast langer vooral steeds dikker. Bij mannen zijn gewichten rond de 100 kilo al geen zeldzaamheid meer. Bijna 16 procent van de mannen van Nederland weegt 98 kilo of meer. Een gemiddelde man woog in 1981 76,4 kilo en tegenwoordig maar liefst 85 kilo. Een gemiddelde Nederlandse vrouw weegt nu 72 kilo, terwijl dat in 1981 nog 65 kilo was.

Trefwoorden: 
CBS gezondheid gewicht lengte
(Advertentie)
(Advertentie)