Plannen om Nij Ylostins te verbouwen, maar angst over opstelling gemeente

26 nov 2019 - 23:05

De strijd om woonvoorziening Nij Ylostins in IJlst te behouden wordt steeds feller. Nadat de adviescommissie Hûs en Hiem vorige week uitsprak om van Nij Ylostins een gemeentelijk monument te maken komt nu ook een aantal burgers in actie.

Joute de Graaf en Reinder Hoomans - Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Joute de Graaf en Reinder Hoomans heeft zelf een plan geschreven om het complex op te knappen en te verbouwen naar de moderne eisen. Beide vinden het plan van Elkien om het te slopen niet goed.

Benauwd over opstelling gemeente

Volgens de beide heren is het officieel niet duidelijk wat de gemeente Súdwest-Fryslân wil, maar zijn ze bang dat de gemeente achter Elkien staat. Die zorgen hebben ze na eerdere uitspraken van verschillende wethouders, zegt Reinder Hoomans. "En dat maakt ons allemaal wel angstig. We zijn bang dat het al besloten is. Die signalen krijgen we van meer kanten, dat er twijfels over de gemeente zijn."

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Joute de Graaf is oud-architect en vindt dat het gebouw ook een monument moet worden. Met name de manier waarop het in de jaren zeventig gebouwd is spreekt zich aan. Het is economisch ook rendabel om het te verbouwen, zegt hij.

Veel ergernis onder bewoners

Reinder Hoomans zijn oude moeder woont in het complex. Volgens haar is er veel ergernis onder de bewoners over hun woontoekomst.

Verantwoordelijk wethouder Erik Faber heeft nog geen standpunt ingenomen over het advies van Hûs en Hiem, zegt de gemeente. "Het is nu eerst aan de ambtelijke organisatie om een reactie op dit advies voor te bereiden. Daar is nu het wachten op."

Joute de Graaf en Reinder Hoomans

(Advertentie)
(Advertentie)