Ook in Fryslân geldt: oppassen voor China

26 nov 2019 - 21:10

Friese bedrijven moeten oppassen voor China. Dat was de boodschap van professor Rob de Wijk op een bijeenkomst voor Noord-Nederlandse ondernemers. Het land investeert steeds meer in het buitenland en dat brengt zowel kansen als gevaren.

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

China wordt steeds internationaler, vertelt De Wijk. "Het land heeft een hele bijzondere visie op de rest van de wereld en wil ook zijn economische banden met de rest van de wereld hard gaan aantrekken, door het 'Belt and Road Initiative', de Nieuwe Zijderoute."

Dat initiatief biedt kansen voor Friese ondernemers. "Als je weet dat China aan het nadenken is over grote economische zones die bijvoorbeeld van Rusland naar de Rotterdamse haven loopt, waarin wordt geïnvesteerd, dan betekent dat dat je daar ook een enorme winst uit kan halen omdat je veel meer naar China kan exporteren."

Rob de Wijk over de gevaren van China

Afhankelijk

De Wijk waarschuwt echter voor gevaren bij handel met het land. "Je wordt steeds meer afhankelijk van China en moet doen wat gezegd wordt. De vraag is of veel bedrijven daar op zitten te wachten." Vooral bedrijven met een vestiging in China lopen gevaar.

"Daar ga je nu een situatie krijgen dat volgend jaar een zogenaamd 'corporate social credit' systeem wordt geïntroduceerd, eigenlijk een systeem om te zorgen dat de bedrijven doen wat de overheid wil en waarbij bedrijven in zekere zin een verlengstuk worden van de politieke macht."

Verslaggever Willem de Vries over de bijeenkomst

Trefwoorden: 
China handel Rob de Wijk
(advertinsje)
(advertinsje)