Provinciebestuur: 145 miljoen voor cultuur, taal en erfgoed

26 nov 2019 - 16:51

Het provinciebestuur wel ongeveer 145 miljoen euro beschikbaar stellen voor de Friese cultuur. Dat heeft Gedeputeerde Staten bekendgemaakt in de cultuurnota Nij Poadium, die de jaren 2021 tot 2024 beslaat. In dat plan staat wat de provincie wil doen op het gebied van kunst, cultuur, taal, onderwijs en erfgoed.

Nieuw is dat organisaties vanaf februari plannen kunnen indienen om voor provinciale subsidie in aanmerking te komen. Een onafhankelijke adviescommissies adviseert de provincie wie die subsidie krijgt.

Ruimte voor experimenten

Het provinciebestuur wil aandacht voor vernieuwing, zegt gedeputeerde Sietske Poepjes. "We willen ruimte geven aan innovatie en experimenten. Festivals kunnen weleens op een andere plek georganiseerd worden dan enkel in een zaaltje."

Het geld is voor alle vier jaar. Volgens Poepjes moet dat genoeg zijn. "Met dat geld kunnen we heel wat doen", zegt de gedeputeerde. "Dat is allemaal geld dat de belastingbetaler heeft opgebracht. We zetten het weer in voor het welzijn en de beleving van de mensen in deze provincie."

We kunnen hier heel wat. Dat wisten we al, maar we hebben er nu wat meer ervaring in gekregen.

Gedeputeerde Sietske Poepjes

Poepjes wil ook dat er meer gedaan wordt aan Friese en meertalige poëzie. Dat past volgens haar bij het feit dat Leeuwarden de titel City of Literature heeft gekregen. "We zijn naar een hoger plan gegaan in Fryslân", zegt Poepjes. "Dat is goed voor het beeld dat mensen buiten Fryslân van ons hebben, maar ook voor onze eigen inwoners. We kunnen hier heel wat. Dat wisten we al, maar we hebben er nu wat meer ervaring in gekregen."

Genieten in meer opzichten

Wanneer is de gedeputeerde tevreden? "Als nog meer mensen van kunst kunnen genieten in verschillende opzichten: muziek, kunst, toneel, dans, theater, festivals. Dat mensen zich er goed bij voelen."

Provinciale Staten moeten nog een definitief besluit nemen over de cultuurnota. Ze behandelen de nota op 22 januari volgend jaar.

(advertinsje)
(advertinsje)