De Russische punkband Pussy Riot in actie bij IepenUP Live

26 nov 2019 - 11:13

Geen burger in Rusland kan zich vandaag de dag nog veilig voelen. De politie doet niet wat de rechterlijke macht bepaalt, maar zet mensen zomaar in de gevangenis. De Russische punkband Pussy Riot wil met protestacties, maar ook met muziekvoorstellingen zich verzetten tegen het Russische regime.

Zondag gaf de groep een concert in Zalen Schaaf in Leeuwarden, maandag kwamen de leden met een motivatie van hun acties op het podium van Iepen Up Live. Manager en producent Alexander Cheparakhin vertelde in het kader daarvan over de actie tijdens de WK-finale in Moskou. Terwijl president Poetin op de tribune zat, stormden vier leden van Pussy Riot in politiekleding het voetbalveld op en wisten de wedstrijd voor een minuut stil te leggen. Omdat geen geweld was gebruikt kregen de actievoerders maar veertien dagen cel. Toen ze vrijkwamen, werden ze echter meteen wee gearresteerde omdat president Poetin zich beledigd voelde.

In opstand

Mensen hebben dus altijd de plicht om in opstand te komen tegen onrecht, zegt muzikante Maria Alyokhina tegen een bomvolle zaal in Neushoorncafé Backstage. "Zelfs al is daar geweld voor nodig." Maria (Marsja) laat zich daarbij door niets tegenhouden. Ook al werd ze veroordeeld tot opsluiting in een strafkamp. Een harde en zware tijd, volgens Maria, maar het heeft haar ook rijker gemaakt. Ze heeft daar mensen ontmoet die ze anders niet was tegengekomen.

Jordi Albareda - Foto: IepenUP

Dinsdag is IepenUP Live er alweer met een uitzending over Fair Saturday. Minder aandacht voor het kapitaal en meer aandacht voor mensen. Dat is de boodschap van deze themadag, een internationale beweging tegen de steeds grotere consumptie.

Hoofdgast: Jordi Albareda

Fair Saturday wordt op zaterdag 30 november voor het eerst in Nederland gehouden, en wel in Leeuwarden. Hoofdgast in de uitzending dinsdag is Jordi Albareda uit Baskenland, de bedenker van Fair Saturday. Ook komen er in de tweede aflevering van deze week verschillende Leeuwarder projecten aan de orde, die gehouden worden in het kader van Fair Saturday.

IepenUP Live wordt deze week uitgezonden op maandag en dinsdag, beide keren in zaal De Backstage in Neushoorn in Leeuwarden. Belangstellenden zijn welkom vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. De uitzending is vanaf 20.00 uur te volgen op een live-stream op de Facebookpagina's van IepenUP en Omrop Fryslân en de Omrop-app.

(Advertentie)
(Advertentie)