Onderzoek NHL Stenden: Veel Friese belangstelling voor export

25 nov 2019 - 20:34

Veel Friese MKB-bedrijven hebben belangstelling voor export. Dat blijkt uit onderzoek van hogeschool NHL Stenden naar het internationaal ondernemen door het Friese Midden en Kleinbedrijf.

Foto: Omrop Fryslân

In petear mei ûndersykster Mariske van der Giessen

"Het kostte ons moeite om bedrijven te vinden die er niet mee bezig zijn", zegt onderzoeker Mariska van der Giessen. Officieel doet 8,3% van de Friese bedrijven aan export, maar Van der Giessen denkt dat het werkelijke percentage hoger ligt.

Van de bedrijven die exporteren doet de helft zaken met Duitsland. Andere belangrijke afzetmarkten zijn België, Frankrijk en Spanje en, voor bedrijven die verder kijken dan Europa, China.

Mentorprogramma nodig

De ondervraagde bedrijven weten allemaal dat provincie Fryslân sinds 2015 een exportloket heeft om hen te helpen. De bedrijven waarderen dat, maar pleiten wel voor simpelere en flexibelere subsidies. Bedrijven zouden zich ook graag laten helpen door andere bedrijven met meer exportervaring en gebruik willen maken van netwerken van andere bedrijven. De provincie zou dit kunnen steunen door een mentorprogramma te faciliteren waarbij bedrijven met ervaring nieuwe exporteerders adviseren.

Het percentage exporterende bedrijven is de afgelopen jaren omhoog gegaan van 7 naar 8,3%. Landelijk is zo'n 10% van de bedrijven bezig met export.

Harkje nei in petear mei Anne de Vries fan de provinsje

Trefwoorden: 
MKB export
(Advertentie)
(Advertentie)