Omrop TIP: Pussy Riot en Fair Saturday in dubbele IepenUP

25 nov 2019 - 15:15

IepenUP kent deze week niet één, maar twee afleveringen, te weten op maandagavond en op dinsdagavond. Op maandag is Maria Alyokhina te gast, bekend van de band Pussy Riot. Dinsdag gaat het over Fair Saturday, de tegenhanger van Black Friday.

Pussy Riot - Foto: IepenUP

Homorechten en feminisme

Nadat de Russische punkband Pussy Riot in een kerk had geprotesteerd tegen president Putin, werden de bandleden twee jaar lang opgesloten in een strafkamp. Internationale sterren zoals Paul McCartney, Madonna en U2 steunden de actie en Pussy Riot veranderde van een muziekgroep in een beweging.

Maria Alyokhina is met Pussy Riot tegenwoordig een begrip. De vrouwen komen op voor homorechten en feminisme en verzetten zich tegen president Putin.

Jordi Albareda is de betinker fan Fair Saturday - Foto: IepenUP

Na Black Friday komt Fair Saturday

Minder aandacht voor het kapitaal en meer aandacht voor de medemens. Dat is de idee achter Fair Saturday, een internationale beweging tegen overconsumptie.

Fair Saturday wordt op 30 november voor het eerst in Nederland gehouden, in Leeuwarden. De focus ligt op die dag op sociale duurzaamheid: minder produceren en meer gebruik maken van producten die in de omgeving gemaakt zijn.

Hoofdgast in de uitzending van dinsdag is Jordi Albareda, initiatiefnemer van Fair Saturday. Ook komen in deze tweede Iepen UP Live van deze week meerdere Leeuwarder projecten aan de orde die in het kader van Fair Saturday ten uitvoer worden gebracht.

IepenUP Live wordt deze week uitgezonden op maandag en dinsdag, beide keren in zaal De Backstage in Neushoorn in Leeuwarden. Belangstellenden zijn welkom vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. De uitzending is vanaf 20.00 uur te volgen op een live-stream op de Facebookpagina's van IepenUP en Omrop Fryslân en de Omrop-app.

(Advertentie)
(Advertentie)