Gezondheid Epke Zonderland gaat de goede kant op

25 nov 2019 - 14:22

Turner Epke Zonderland moet in de achtervolging op de Japanner Hidetaka Miyachi in de strijd om een olympisch ticket. Miyachi won de wereldbeker in Cottbus op de rekstok en heeft daarmee een voorsprong op de Lemster. "Miyachi heeft zijn kans gepakt", zegt Zonderlands coach Daniël Knibbeler. "Maar we zijn niet geschrokken."

Epke Zonderland - Foto: www.orange-pictures.nl

Op het WK in Stuttgart viel Zonderland van de rekstok en ook als team heeft Nederland zich niet kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen. De Fries kan zich individueel nog wel plaatsen voor Tokio 2020, maar dat moet dan via het wereldbekercircuit gebeuren. Zonderland heeft al twee wereldbekers gewonnen. De drie beste resultaten tellen, maar bij de eerste kans om zijn derde wereldbeker te winnen, moest hij afzeggen: de olympisch kampioen van 2012 moest worden geopereerd aan zijn voorhoofdholtes.

Noch drie kansen

Knibbeler: "Epke traint nog twee weken op lage intensiteit voordat we weer serieus op de toestellen aan de gang willen gaan." De turner heeft nog drie kansen om nog een wereldbeker te winnen: in februari in Melbourne, in maart in Bakoe en Doha. Als Miyachi en Zonderland allebei drie keer winnen, dan worden de scores opgeteld om een winnaar te bepalen.

Omdat Miyachi zich ook nog kan verbeteren, valt het nog niet te zetten welke score Zonderland nodig heeft om zich voor zijn vierde Olympische Spelen te plaatsen. Miyachi zette in Cottbus 14,933 neer. "Een goede score", volgens Knibbeler. Zonderland werd eerder dit jaar Europees kampioen met 15,266.

Fitheid gaat goede kant op

Maar dat was in een periode dat de 33-jarige Fries nog geen fysieke problemen had. Dit najaar kwamen de klachten die hem in 2015 hinderden terug. Op het WK was Zonderland niet fit en ging zijn oefening de mist in. Maar: "Met de fitheid gaat het de goede kant op", zei Knibbeler maandag. "We gaan nu opbouwen naar de World Cup in februari, waar hij goed zal moeten zijn."

(Advertentie)
(Advertentie)