Henk Kroes over Elfstedentocht 1996 die er niet kwam: "We hebben het niet geprobeerd"

25 nov 2019 - 11:27

Het bestuur van de Vereniging De Friesche Elf Steden heeft in februari 1996 de kans op een Elfstedentocht laten lopen door de rayonhoofden niet nog een tweede keer bijeen te roepen. Dat had wel moeten gebeuren, zegt oud-voorzitter Henk Kroes in het boek IJsmeester, over de mannen achter de schermen van de Elfstedentocht, dat volgende week verschijnt.

Foto: Just Publishers

Daarmee geeft Kroes voor de eerste keer toe dat het bestuur toen een verkeerd besluit heeft genomen. Dat kwam door de enorme druk van de media. Ze waren bang voor de reacties van het publiek, als de rayonhoofden opnieuw 'nee' zouden zeggen, zegt Kroes. "We hadden de rayonhoofden vaker bijeen moeten roepen. Het is niet gezegd dat de Elfstedentocht dan wel was doorgegaan. maar het punt is: we hebben het niet geprobeerd."

Het boek laat zien wat er achter de schermen van de 'Tocht der tochten' gebeurt, gezien door de ogen van de toenmalige ijsmeesters. In twintig verhalen vertellen de rayonhoofden over de momenten die hen het meeste zijn bijgebleven. Een van hen is Henk Kroes.

De aanleiding voor journalist Bas Sleeuwenhoek om het boek te schrijven is het afscheid van rayonhoofden en hun assistenten. In de afgelopen vijf jaar zijn er vijftien met pensioen gegaan. Dat is ongeveer een derde van de organisatie en daarmee gaat veel ervaring verloren.

Naast Kroes komen onder anderen ook Luppo Wolthuis, voormalig ijsmeester van Sneek, Sytse Prins, ijsmeester van de vereniging, en Piet Venema aan het woord.

Foto: KRO NCRV

Henk Kroes vertelt hoe dat toen ging. "Op zondag hebben we toen de rayonhoofden bij elkaar gehad en we dachten dat het kon doorgaan, maar dat kon niet. Maar toen veranderde het weer en vroor het nog wat. Het was onzeker of de tocht zou kunnen doorgaan, maar we hebben de rayonhoofden niet meer bij elkaar geroepen. Zoiets was toen wereldnieuws, als we bij elkaar kwamen. Achteraf kun je daarover discussiëren, maar we hebben er heel veel van geleerd. In 1997 hebben we elke dag een persconferentie gehouden. Dat werkte veel beter."

Het lastige aan het organiseren van een Elfstedentocht is dat het niet jaarlijks is. "De evaluatie van 1997 is bijvoorbeeld niets meer waard, de tijd is zo erg veranderd."

Voor de nieuwe generatie is alle informatie verzameld in een studieboek en zijn er cursussen voor de jonge bestuurders. "In 1985 kon ik dergelijke informatie goed gebruiken, maar dat was er niet. Het is nu veel beter geregeld met draaiboeken. Ook de structuur is anders, nu is de overheid er ook bij betrokken. Dat was toen niet zo, toen waren we overal verantwoordelijk voor."

Henk Kroes

(advertinsje)
(advertinsje)