Vrijdagsmarkt over vrouwen die minder betaald krijgen dan mannen

22 nov 2019 - 15:24

Het wil maar niet opschieten met de positie van werkende vrouwen: gemiddeld verdienen ze 6 procent minder dan hun mannelijke collega's en in de top van het bedrijfsleven moet een quotum ervoor zorgen dat daar op zijn minst een derde vrouw is. Maar hoe kan het toch dat er in het werk nog zulke grote verschillen tussen mannen en vrouwen zijn? Op de vrijdagsmarkt hadden de meesten geen idee, maar was de verbazing daarover wel groot.

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

"Belachelijk. Dat lijkt nergens op!" Meerdere mensen dachten dat het misschien komt omdat vrouwen minder goed kunnen onderhandelen, maar: "dan ken je mijn schoonmoeder nog niet!", reageerde de tassenman. Een kledingverkoper dacht dat vrouwen mogelijk minder bereid zijn om alles voor het werk te geven. "Zij gaan vaak eerst voor het gezin. Bovendien hebben ze daardoor meestal ook een gat in hun cv." Volgens een van de bezoekers van de markt, moeten de vrouwen maar naar het Malieveld: "daar staan bijna elke dag mensen die wat willen!"

Vrouwen krijgen minder betaald dan mannen: "op naar het Malieveld!"

Vrouwen te dominant

Een afwijkende mening kwam van een vaste vrijdagsmarktbezoeker. "Er zijn altijd wel groepen die vinden dat overal meer vrouwen in moeten. Maar ik vind dat het wel wel eens genoeg is geweest. Ze zijn te dominant. Kijk maar naar de politiek, de kwaliteit holt daardoor achteruit. Het is wel klaar zo!"

Gerda de textielverkoopster is eigen baas. "Mijn bedrijf is 100 procent vrouw en de raad van bestuur ook, dus ik voldoen wel aan het quotum!"

Verslaggever René Koster op de Leeuwarder vrijdagsmarkt

Trefwoorden: 
vrouwen vrijdagsmarkt
(advertinsje)
(advertinsje)