Provincie zet natuurgebied in Gaasterland te koop

22 nov 2019 - 14:00

Altijd al graag een natuurgebied willen kopen? En bovendien een flinke zak met geld beschikbaar? Dan is het mogelijk om natuurgebied de Séfonsterpolder, tussen Rijs en Oudemirdum, te kopen. De provincie richtte het gebied onlangs in als natuurgebied en zet 25 hectare in de polder nu te koop. Wel met de voorwaarde dat het natuur blijft. Het is voor het eerst dat natuur in de vrije verkoop gaat. Eerder kon het exclusief in handen van natuurorganisaties komen.

Gedeputeerde Douwe Hoogland heeft vrijdag het 'Te Koop'-bord in de grond gezet. "Door nieuwe Europese regels mogen wij percelen natuur niet meer automatisch aanbieden aan organisaties als het Fryske Gea, Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer. Wij zijn verplicht om het aan te bieden op de particuliere markt." Dat betekent echter niet dat de nieuwe eigenaar er maar mee kan doen wat hij zelf wil. "Partijen die dit willen kopen, moeten eerst een plan inleveren en een bod uitbrengen. Er is minimaal 312.500 euro nodig."

Deputearre Douwe Hoogland set it boerd yn 'e grûn - Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Het gebied is een kruidenrijk gebied en dat moet de nieuwe eigenaar ook in stand houden. Ondernemers, zoals boeren, zouden ook een bod mogen uitbrengen. "Maar de ambities in hun aankoopplan moeten er wel bij passen. "Ik heb nog niet gehoord dat er gegadigden zijn, wij zijn benieuwd", zegt Hoogland.

Verslaggever Maaike van der Hoek praat met gedeputeerde Douwe Hoogland

Binnenkort volgen er meer natuurgebieden. De provincie zet dan nogmaals 500 hectare natuurgrond te koop.

Trefwoorden: 
Séfonsterpolder te koop
(advertinsje)
(advertinsje)