PvdA Súdwest-Fryslân wilde coalitie redden door CDA-wethouder weg te sturen

22 nov 2019 - 11:36

Naast wethouder Stella van Gent moest ook wethouder Maarten Offinga van het CDA weg in de gemeente Súdwest-Fryslân. Dat was de ultieme poging van PvdA-fractievoorzitter Johan Feenstra om zijn partij in de coalitie in de gemeente te houden. Feenstra deed de suggestie in een telefonisch gesprek met fractievoorzitter Douwe Attema, nadat het college het vertrouwen opzegde in PvdA-wethouder Stella van Gent.

Foto: Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân

Door het opzeggen van het vertrouwen in Van Gent stapte de PvdA uit de coalitie in Súdwest-Fryslân. Feenstra begrijpt nog altijd niet waarom Van Gent weg moest. "Ik snap niet dat het college spreekt van een vertrouwensbreuk. Maar als dat zo is, dan kun je daar aan werken Daarom hebben wij mediation voorgesteld, maar dat wilden ze niet."

Om te proberen de coalitie overeind te houden heeft Feenstra afgelopen week nog een voorstel gedaan bij coalitiepartner CDA. "Het probleem zat niet op inhoud. In het belang van het voortbestaan van de coalitie heb ik toen gezegd dat de politiek leider van het CDA, wethouder Offinga, een groter stempel drukt op dit college. Zijn vertrek was voor ons dan ook bespreekbaar."

Fractievoorzitter Johan Feenstra van de PvdA

De suggestie van Feenstra werd door de fractievoorzitter van het CDA Douwe Attema, van tafel geschoven. "Feenstra wilde een koppeling maken met mevrouw Van Gent en onze eigen wethouder. Daarvan heb ik gezegd, dat is onbespreekbaar. Het lijkt wat op 'achterkamertjespolitiek'. Als er een weg moet, dan is dat via de voordeur, en niet op deze manier."

Attema erkent dat de werkwijze van Offinga weerstand kan opleveren. "Maarten Offinga is natuurlijk een man met een sterk karakter, maar hij krijgt ook dingen voor elkaar. Heel jammer dat het allemaal zo is gegaan."

Fractievoorzitter Douwe Attema van het CDA

Voor de PvdA in Súdwest-Fryslân zit er nu niets anders op dan de oppositie in te gaan. Een strijdbare Feenstra zegt daarover: "Wij gaan met ons hoofd omhoog de oppositie in. Over twee jaar zijn er nieuwe verkiezingen, de campagne is begonnen."

(advertinsje)
(advertinsje)