Fiets- en wandelpad Reitlânsfeart tussen Ryptsjerk en Hurdegaryp geopend

21 nov 2019 - 19:29

Een nieuw fietspad tussen Ryptsjerk en Hurdegaryp, dat was een wens van de 14-jarige Amber Vis. Die wens is uitgekomen, want donderdagochtend werd het fiets-en wandelpad officieel geopend.

Een jaar geleden stuurde Amber een met de hand geschreven brief over haar wens naar de gemeente Tytsjerksteradiel. Ze voelde zich niet altijd veilig als ze de grote weg moest oversteken met de fiets. Het nieuwe fiets- en wandelpad was niet alleen een wens van Amber, maar ook van de dorpsbelangen van Ryptsjerk en Hurdegaryp.

Het fietspad werd officieel geopend door wethouder Tytsy Willemsma van Tytsjerksteradiel. Kinderen, meesters en juffen van CBS Alpha en in Ryptsjerk kwamen van de kant van dat dorp naar het midden van het fietspad en vanuit Hurdegaryp kwam een ander groepje. Er werden fietslampjes uitgedeeld aan de kinderen om het pad officieel te openen. Amber Vis mocht het eerste lichtje uitdelen.

Foto: Provinsje Fryslân

Het pas is voor Ryptsjerk en de Trynwâlden van belang als recreatieve fiets- en wandelverbinding met Hurdegaryp. Er is ook een dam gerealiseerd, die door landbouwverkeer gebruikt kan worden als oversteek. Hierdoor hoeven vee en bijvoorbeeld trekkers niet meer over de openbare weg. Ook is de Reitlânsfeart opgeschoond.

Het nieuwe fietspad is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Centrale As.

(advertinsje)
(advertinsje)