SodM legt Vermilion last onder dwangsom op om geluidsoverlast gasboring Noordwolde

21 nov 2019 - 18:29

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft gaswinbedrijf Vermilion een last onder dwangsom opgelegd. Vermilion heeft in Noordwolde bij het boren van een nieuw gasveld meer geluid gemaakt dan toegestaan.

Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

De Canadese gasproducent Vermilion boort in Noordwolde naar een nieuw gasveld. Dat het bedrijf daarbij de geluidsnormen overtrad, werd onder andere duidelijk nadat een omwonende een filmpje online gezet. Daaruit bleek dat de gasproducent afgelopen weekeinde om 2.30 uur 's nachts veel lawaai maakte.

Gasboarring Sânhuzen soarget foar oerlêst

Diverse inwoners in de wijde omgeving schrokken van het geluid dat werd gemaakt bij het boren van de nieuwe leiding. De boorinstallatie zelf maakt al veel lawaai, het boren in de bodem zorgt voor een continue lage bromtoon.

Rechtop in bed

De boorlift die de buizen oppakt en verplaatst, was dit weekeinde de grootste veroorzaker van het geluid. Veel omwonenden zaten rechtop in bed. Een van hen is Patricia Staats, die op zo'n 200 meter van de boorlocatie woont. Ze had wel overlast verwacht, maar het was veel erger dan waar ze rekening mee had gehouden. "In een brief werd gezegd dat er sprake zou zijn van 'enige overlast', maar dit is niet te harden", vindt Staat. Met andere omwonenden heeft ze nog geprobeerd de boringen tegen te houden, maar zonder succes.

Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Volgens het ministerie van Economische Zaken is er een omgevingsvergunning afgegeven en daarom kon er niet meer worden ingegrepen.

Omwonenden zeggen dat het geluid dit weekeinde luider was dan 70 decibel, terwijl volgens de vergunningen 30 decibel het maximum is.

'Onbetrouwbare partner'

Vermilion zegt dat het al maatregels heeft genomen om overlast te voorkomen. Omwonenden zeggen dat ze excuses hebben gekregen, maar ze hebben er geen vertrouwen in dat Vermilion zich nu aan de afspraken houdt. Die omwonenden baseren zich op eerdere ervaringen met het bedrijf, dat ze omschrijven als een 'zeer onbetrouwbare partner'.

Door de last onder dwangsom hebben omwonenden mogelijk minder zorgen over nieuwe overlast. Hoe hoog de dwangsom bij een nieuwe overtreding zal zijn, wil SodM niet zeggen. Tegen het opleggen van een last onder dwangsom kan wel bezwaar worden gemaakt. Of Vermilion dat ook gaat doen, is niet bekend.

Foto: Omrop Fryslân, René Koster
(Advertentie)
(Advertentie)