Liander: stroomstoringen Leeuwarden hebben met elkaar te maken

21 nov 2019 - 14:17

De beide stroomstoringen in Leeuwarden van deze week hebben met elkaar te maken, zegt Liander. Na de brand bij de eerste storing moest de elektriciteit ergens anders vandaan komen. Op die kabel is te veel spanning gekomen en toen ontstond er een nieuwe stroomstoring.

It útbaarnde transformatorhúske - Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

De eerste grote stroomstoring was maandagavond. Vierduizend huishoudingen in de wijk Huizum zaten plotseling in het donker na een brand in een transformatorhuisje. Na enkele uren hadden de meeste aansluitingen weer elektriciteit. Een dag later viel in het westen van Leeuwarden de stroom uit in duizenden woningen.

Volgens woordvoerder Peter Hofland van Liander is de ene stroomstoring het gevolg van de andere. Om iedereen zo snel mogelijk weer van stroom te voorzien, werkt de netbeheerder met omleidingen. Op die kabels kwam te veel spanning te staan waardoor het op een andere plek misging.

Het uitgebrande trafohuisje in de Huizumer Van der Veldestraat waar het allemaal begon, is nog steeds defect, zegt Hofland. Er staat nu een aggregaat bij wijze van noodoplossing. Liander onderzoekt hoe ze dergelijke problemen met te veel spanning bij omleidingen in de toekomst kunnen voorkomen. Ook naar de oorzaak van de brand in het transformatorhuisje wordt nog onderzoek gedaan.

Trefwoorden: 
stroomstoring Liander
(Advertentie)
(Advertentie)