Tûmba roept voetbalclubs op om in actie te komen tegen racisme

21 nov 2019 - 13:16

Anti-discriminatiebureau Tûmba roept alle voetbalclubs in Fryslân op om komend weekeinde hand in hand met elkaar te staan, als symbool tegen racisme.

Foto: ANP

Ofrûne wike makken de spilers fan it Nederlânsk Alvetal inselde gebaar op it trainingsfjild. Dat wie in reaksje op de rasistyske sprekkoaren fan guon FC Den Bosch fans ferline wykein tsjin Excelsior-spiler Mendes Moreira.

Nederlân reagearre massaal op it foarfal, en der waard skande sprutsen fan it barren en de earste reaksje fan FC Den Bosch.

Neffens Tûmba hawwe de measte meldingen dy't by harren binnekomme ek te krijen mei rasisme. "Wij zien en horen wat racisme met mensen doet." Dêrom wol Tûmba no in aksje op tou sette: "Sport verbroedert en dat moet zo blijven want #jijhoorterbij."

Afgelopen week maakten de spelers van het Nederlands Elftal eenzelfde gebaar op het trainingsveld. Dat was een reactie op de racistische spreekkoren van sommige FC Den Bosch fans, vorig weekeinde tegen Excelsior-speler Mendes Moreira.

Nederland reageerde massaal op het voorval, en er werd schande gesproken van het incident, en van de eerste reactie van FC Den Bosch.

Volgens Tûmba hebben de meeste meldingen die bij hun binnenkomen te maken met racisme. "Wij zien en horen wat racisme met mensen doet." Daarom wil Tûmba nu een actie op touw zetten: "Sport verbroedert en dat moet zo blijven want #jijhoorterbij."

Trefwoorden: 
Tûmba rasisme
(Advertentie)
(Advertentie)