Cannabisolie-producent Beintema van 'Suver Nuver' voor de rechter

18 nov 2019 - 14:31

Cannabisolie-producent Rinus Beintema van Stichting Suver Nuver wil bij de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de stichting maar liefst 46 getuigen oproepen. Het gaat daarbij niet enkel om klanten, donateurs en vrijwilligers van de stichting. Initiatiefnemer Beintema wil ook oud-burgemeester Ferd Crone graag oproepen als getuige. Beintema verklaarde dat maandag op de regiezitting. Hij wordt aangeklaagd voor overtredingen op de Opium- en Geneesmiddelenwet.

"Crone is altijd erg positief over ons geweest. Hij kon ons geen vergunning geven omdat wij 'grijs gebied' zijn, maar hij heeft ook nooit bij ons ingegrepen, omdat wij 'geen prioriteit' waren en dat maakt zijn getuigenis belangrijk", zegt Rinus Beintema van Suver Nuver.

Chronische ziekten

Stichting Suver Nuver verkoopt cannabisolie voor medische toepassingen. Beintema zei maandag tegen de rechter dat zijn stichting 14.000 geregelde klanten heeft en maar liefst 20.000 donateurs. Het gaat in de meeste gevallen om 'oudere vrouwen met weinig ervaring met recreatieve drugs'. De cannabisolie is met name populair bij patiënten met verschillende chronische ziekten, die cannabisolie gebruiken bij het bestrijden van de pijn.

Officier: Crone net relevant

Volgens officier van justitie Siebren Buist handelden Beintema en zijn stichting daarmee in strijd met de Opium- en Geneesmiddelenwet. De officier van justitie noemde het oproepen van oud-burgemeester Ferd Crone als getuige 'niet-relevant' in deze zaak. "Een burgemeester gaat niet over het wel of niet vervolgen van een cannabisolie-verkoper." Ook het oproepen van tientallen andere getuigen voegt volgens de officier niets aan de zaak toe.

Rinus Beintema fan Suver Nuver foar de rjochter - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Getuigen

Advocaat Vis van Suver Nuver had het maandag echter over een 'uitzonderlijke zaak' en pleitte daarom voor uitgebreid onderzoek het het oproepen van tientallen getuigen. Hij onderstreepte zijn pleidooi met een presentatie en twee video's, die hij op een laptop aan de rechtbank toonde. Het gaat om een reportage van televisieprogramma EénVandaag over Suver Nuver en om in stuk van het Omrop Fryslân-programma Iepen Up, met de reactie van Ferd Crone op het initiatief.

Onderzoek

"Suver Nuver is een beetje uit de hand gelopen. Daarom is het goed dat er nu een proefproces komt", verklaarde Beintema na afloop. Beintema werd bijgestaan door een kleine dertig vrijwilligers van zijn stichting. Naast een proefproces pleit Beintema ook voor uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van het gebruik van cannabisolie door patiënten van verschillende chronische ziekten.

De rechtbank van Zwolle doet over twee weken uitspraak over de onderzoeksverzoeken van Beintema.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena
(advertinsje)
(advertinsje)