FNP Súdwest-Fryslân staat open voor gesprek met CDA, maar heeft wel wensen

18 nov 2019 - 12:58

Hoe moet het verder in Súdwest-Fryslân? De gemeente zit in een politieke crisis, nadat de wethouders van het CDA, de VVD en GroenLinks het vertrouwen opzegden in PvdA-collega Stella van Gent. De PvdA reageerde door uit de coalitie te stappen. Hoe nu verder? "Het is allereerst aan het CDA of ze er een partner bij willen hebben. Wij staan open voor een gesprek, maar dan komen wij natuurlijk wel met wat zaken die wij willen realiseren," zegt FNP-fractievoorzitter Corrie Bergstra-Veldhuis.

Corry Bergstra (FNP) - Foto: FNP Súdwest-Fryslân

"Maar dan loop ik vooruit op een gesprek dat misschien ook wel niet komt," geeft Bergstra aan. Zelf schat ze de kans dat de FNP door het CDA benaderd wordt 50/50.

Bergstra: "Voor het grootste deel kunnen we ons wel vinden in het coalitieakkoord dat er nu ligt, maar we zouden wel onze inbreng willen. Bijvoorbeeld als het gaat om leefbaarheid: dorpshuizen en veilige fietspaden vinden we als FNP belangrijk. We hebben ook gezegd: het college wil een maritieme campus, maar er zijn zulke personeelstekorten in de zorg, misschien moet er eerst een zorgcampus komen."

Afspraken maken

Het zou volgens Bergstra wel belangrijk zijn om anders te beginnen. "Er moet eerst worden gesproken. Een college hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar je moet wel collegiaal kunnen besturen. Daar moet je misschien vooraf afspraken over maken," zegt de FNP-fractievoorzitter.

Fractievoorzitter Corrie Bergstra van de FNP

(advertinsje)
(advertinsje)