Aangespoeld lichaam op Terschelling na 66 jaar geïdentificeerd

18 nov 2019 - 10:42

Een lichaam dat in 1953 aanspoelde op Terschelling is na een DNA-match 66 jaar later geïdentificeerd. Het gaat om Andries Penning, kapitein van de kustvaarder Westland. Zijn schip verging in de nacht van de watersnoodramp in 1953 op de Noordzee, toen hij fan Duitsland naar Engeland voer.

Oanspield lichem op Skylge nei 66 jier identifisearre

Drie maanden na die nacht spoelde een lichaam aan op Terschelling. Dat werd daarna begraven als 'onbekend persoon'.

Enkele maanden geleden meldde de 69-jarige zoon van Penning zich bij de politie om DNA af te staan. Dat deed hij na een bezoek aan het Wrakkenmuseum op Terschelling. In september kreeg de zoon te horen dat het lichaam van zijn vader was.

Identificatie is belangrijk

Volgens politiewoordvoerder Ernest Zinsmeyer is identificatie heel belangrijk voor de nabestaanden. "Dat blijkt dan ook wel als je met deze mensen hebt gesproken. Dan merk je dat het enorm indruk maakt, dat ze ook na 66 jaar toch eindelijk weten wie hun vader is."

Na een eerdere oproep vraagt de politie nu opnieuw of nabestaanden van vermiste zeelieden DNA willen afstaan, in de hoop meer anonieme mensen te kunnen identificeren. "Zo liggen er nog honderden onbekende lichamen in graven in Nederland", zegt Zinsmeyer. "Op de Waddeneilanden liggen tientallen onbekende mensen in graven, die daar ooit zijn aangespoeld."

Met nieuwe technieken kunnen er DNA-profielen worden gemaakt op een manier die eerst niet lukte. Soms wordt dat gedaan met botfragmenten, aldus Zinsmeyer. "In sommige gevallen lukt het ook niet om een DNA-match te krijgen en in andere gevallen weer wel. De poging is het zeker waard."

Politiewoordvoerder Ernest Zinsmeyer over de DNA-zaak

(Advertentie)
(Advertentie)