Organisaties slaan de handen ineen voor het 'Bijenpact'

16 nov 2019 - 12:22

Diverse Friese organisaties hebben vrijdag een 'Bijenpact' gesloten. Met deze afspraak willen de partijen de handen ineen slaan om oplossingen te bedenken voor de grote sterfte onder bijen. Dat is hard nodig, want een onderzoek van vorig jaar toont aan dat het aantal vliegende insecten met zo'n 75 procent is afgenomen. En dat terwijl het belang van bijen en insecten groot is voor de biodiversiteit, het bodemleven en de voedselvoorziening.

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Er doen veel partijen mee aan het Bijenpact. "Biologische boeren, gemeenten, burgerinitiatieven: hoe diverser hoe beter," zegt Jan Willem van Kruyssen van de organisatie. "We hopen met alle initiatieven een groter netwerk uit te bouwen, dat hebben we al na de eerste ronde gezien." Er waren diverse Friese gemeenten die mee wilden doen nadat men zag dat andere gemeenten dat ook deden.

"Bij zo'n Bijenpact wordt er gekeken naar hoe bijvoorbeeld een bedrijf functioneert en waar we verbeteringen aan kunnen brengen voor de biodiversiteit en de leefomgeving van bijen en insecten. We willen ook laten zien wat er al wel goed wordt gedaan," zegt Van Kruyssen. Een voorbeeld is het bedrijf Omrin, waar ecologische tuinen zijn aangelegd, voorlichting voor bezoekers is en insectenhotels zijn gemaakt.

Controle

Belangrijk is dat er gehandhaafd wordt. "Er is een stok achter de deur, wij publiceren over wat er behaald is en wat niet. En je wilt natuurlijk niet negatief op de website staan."

Jan Willem van Kruyssen van de organisatie

Trefwoorden: 
bij bijepakt Bijenpakt
(advertinsje)
(advertinsje)