Fractievoorziter PvdA: "Verhoudingen ernstig verstoord, wij staan achter onze wethouder"

"De persoonlijke verhoudingen binnen het college van Súdwest-Fryslân zijn zo erg verstoord dat wij hebben gezegd: wij stappen er nu uit". Dat zegt fractievoorzitter Johan Feenstra van de PvdA in Súdwest-Fryslân. De partij maakte vrijdagmiddag bekend dat die uit het college stapt, omdat de andere coalitiepartijen het vertrouwen in wethouder Stella van Gent hebben opgezegd.
Het gemeentehuis van Súdwest-Fryslân © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Er is al een tijdje crisis in het gemeentebestuur van Súdwest-Fryslân. De drie andere coalitiepartijen, het CDA, VVD en GroenLinks, hebben geen vertrouwen meer in Van Gent.

Integriteitsonderzoek

Directe aanleiding is een integriteitsonderzoek, door de wethouder zelf aangevraagd bij de burgemeester, na het voornemen van Van Gent om samen met de directeur van sociale werkvoorziening Empatec een gebouw te kopen in de binnenstad van Sneek. Ze willen daar twee woningen in maken.
Wij hebben gezegd: we stappen eruit.
Fractievoorzitter Johan Feenstra (PvdA)
Feenstra vindt het raar dat de andere partijen al zo snel het vertrouwen in Van Gent hebben opgezegd. "Op verzoek van Stella van Gent zelf zal de onderzoek plaatsvinden. Maar de andere partijen willen dat niet afwachten. Dan moet je als partij kiezen. De persoonlijke verhoudingen waren ernstig verstoord, dus wij hebben gezegd: we stappen eruit."
Fractievoorzitter Johan Feenstra (PvdA) in Weistra op wei
Het is niet zo dat de andere coalitiepartijen geen vertrouwen meer hebben in de PvdA. Ze hebben problemen met Van Gent. Fractievoorzitter Feenstra: "Er zijn al tijden spanningen en de kans dat het nog goed zou komen was nihil. Hoe het nu verder moet? Dat is niet aan ons. Wij staan volledig achter onze wethouder, dat mag duidelijk zijn."

CDA: zoeken naar een andere partij

Zonder de PvdA houdt de coalitie 17 van de 37 zetels in de raad over. Fractievoorzitter Douwe Attema van het CDA, de grootste partij in de coalitie, zegt dat ze de komende dagen zullen kijken naar een andere partij om weer aan een meerderheid te komen. "We moeten eerst de hectiek maar even door zijn, maar daarna zullen wij als het CDA het initiatief nemen."