Onderzoekers vinden zeldzame 'melanistische muis' bij De Veenhoop

15 nov 2019 - 12:32

Muizen-onderzoekers hebben een zeldzame muis ontdekt bij De Veenhoop. Bij een monitoringsprogramma voor waterspitsmuizen bij het Polderhoofdkanaal troffen de onderzoekers van John Melis Ecologie een 'melanistische muis' aan. Melis: "Dat is een hele zwarte veldmuis, het omgekeerde van albino. Normaal is een veldmuis bruin, maar deze is van top tot teen zwart. Dat zijn leuke dingen die je waarschijnlijk nooit meer meemaakt, het is spectaculair voor een onderzoeker."

Melanistyske mûs

Iedere drie jaar wordt er op deze plek onderzoek gedaan. Ecoloog John Melis: "Het Polderhoofdkanaal is een aantal jaren geleden opengesteld voor de pleziervaart en bij de ontheffing die daarvoor verkregen is, stonden verplichtingen om om de zoveel jaar te kijken of bepaalde soorten achteruitgaan."

Er zijn veel muizen gezonden. "In totaal hebben we bij deze actie ruim 500 muizen gevangen. Tien soorten: een aantal spitsmuizen, waaronder de bospitsmuis, huisspitsmuis, dwergspitsmuis en huismuis. Alle soorten die we hier hebben." Daar zat dit jaar dus wel een heel bijzondere tussen.

Zwart pigment

Bij melanisme is een groot deel van het lichaam zwart. Het is een genetische afwijking waarbij er uitzonderlijk veel donker pigment is aangemaakt. Bij Nederlandse muizen wordt maar sporadisch melding gemaakt van zulke 'melanistische', zwarte muizen.

In 2016 werd op bijna dezelfde plek ook al zo'n bijzondere zwarte muis aangetroffen. "We hebben drie jaar eerder ook een melanistische muis gevangen, precies op dezelfde plek. Ze zeggen 'de bliksem slaat nooit tweemaal in op dezelfde plek,' maar hier dus wel. Dat was destijds een dwergmuis." Dit is de eerste keer dat er een melanistische veldmuis is gevonden.

Grotere overlevingskans

De melanistische muis kan nog altijd rondscharrelen bij het Polderhoofdkanaal. "Wij moeten alles weer levend terugzetten, dus hij zal nog wel ergens rondlopen als hij niet opgegeten is door een buizerd. Hij is zwart, en dat heeft het voordeel dat hij minder goed zichtbaar is. Dus je zou denken dat hij er langer mee overleeft," tinkt Melis.

Foto: JM Ecologie

Ecoloog John Melis over de bijzondere vondst bij het Polderhoofdkanaal

(Advertentie)
(Advertentie)