Sybrandy's wordt op nieuwe plek een natuur- en speelpark

14 nov 2019 - 20:13

Als het Sybrandy's Speelpark definitief verhuist naar recreatieterrein De Hege Gerzen bij Oudemirdum, da wordt het een natuur- en speelpark. Dat zegt wethouder Frans Veltman van gemeente De Fryske Marren. "We moeten elkaar versterken: de kinderen die er spelen kennis te laten maken met de natuur."

Ondernemer Sjerp Jaarsma en wethouder Frans Veltman over de lening en de verhuisplannen:

De gemeente kan een lening van 450.000 euro geven aan Jaarsma om de plannen te realiseren. Dat werd donderdag bekend na onderzoek. Het college had de plannen voor de lening al langer, maar de raad wilde eerst weten of er dan bijvoorbeeld geen sprake was van verboden staatssteun. Uit het onderzoek bleek dat het allemaal is toegestaan. "Dit was wel een belangrijke voorwaarde om te kijken of Sybrandy's door kon gaan op een nieuwe locatie", zegt Veltman.

Geen belemmeringen meer

De wethouder ziet op het eerste gezicht verder geen belemmeringen. "We moeten wel even kijken naar de rechten en verantwoordelijkheden. De grond is van de gemeente en daar wil een particulier wat op realiseren. Dat moet je van te voren allemaal goed regelen, maar ik ben ervan overtuigd dat we daar samen wel uitkomen."

We hebben hele mooie plannen voor natuureducatie.

Sjerp Jaarsma

"Ik ben de gemeente en het college heel dankbaar", zegt ondernemer Sjerp Jaarsma, die Sybrandy's naar De Hoge Gerzen wil halen. "Het is zo belangrijk voor de regio. En we hebben hele mooie plannen voor natuureducatie. We willen uitleg geven over wat Natura 2000 nou precies is. Dat doen we in kindertaal, want de doelgroep is kinderen tot 12 jaar."

Open in april 2020

Jaarsma gaat ervan uit dat de toekomst van Sybrandy's nu 100 procent zeker is. "We zoeken nu een geschikt bedrijf die de verhuizing kan oppakken. Dat moet een gecertificeerd bedrijf zijn, die het in januari of februari kan uitvoeren. En we doen een beroep op vrijwilligers in maart, want in april 2020 willen we open."

(Advertentie)
(Advertentie)