Lening aan Sybrandy's Speelpark mag doorgaan

14 nov 2019 - 10:30

Het lijkt erop dat Sybrandy's Speelpark in Oudemirdum weer een toekomst heeft. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Fryske Marren is akkoord met een lening voor het park.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Met de lening kan het park voor de regio behouden blijven, zo denkt het college. Aan de lening, en de verhuizing die hier een gevolg van is, zijn wel voorwaarden verbonden. Deze zullen in samenwerking met pachter Sjerp Jaarsma worden afgestemd.

Voordat het college de lening definitief aan Jaarsma geeft, moet de pachter aan de gang met crowdfunding. Dit was al eerder toegezegd. Dat betekent dat enkele honderden inwoners en ondernemers die toezeggingen hebben gedaan, nu de daad bij het woord moeten voegen. Dit is voor het college een belangrijk bewijs van draagvlak in de regio.

Ondernemer Jaarsma blij

Jaarsma is blij met de beloofde steun. "Dit is heel mooi nieuws, ook voor de hele regio", zegt hij. Met de crowdfunding gaat hij nu verder. "Eerder hadden allerlei mensen samen al zo'n 100.000 euro toegezegd. Dat is nog niet overgemaakt, want eerst moest er duidelijkheid komen over de steun van het college."

De komende dagen gaat Jaarsma aan de slag om contact op te nemen met iedereen die iets had beloofd. "Ik ga ze mailen. We hebben wel altijd contact onderhouden over de ontwikkelingen de afgelopen maanden. En nu moeten we verder."

In afwachting op de lening heeft Jaarsma de afgelopen weken inspiratie opgedaan: "Ik heb verschillende andere speeltuinen en natuurparken bezocht. En ik ben al bezig met de voorbereidingen. Zo zoek ik offertes voor de verhuizing van van alles. Het moet bijvoorbeeld allemaal gedemonteerd en gemonteerd worden."

Ondernemer Sjerp Jaarsma

Geen staatssteun

Een maand geleden zei het college al dat ze het park wilden steunen met een lening van maximaal 450.000 euro. Het besluit werd uitgesteld, omdat de raad vond dat er nog zaken moesten worden besproken. Zo wilden ze weten of er geen sprake was van niet toegestane staatssteun. Juristen hebben dat uitgezocht en de conclusie is dat hier geen sprake van is.

Wethouder Frans Veltman

(Advertentie)
(Advertentie)