Vakbond CNV is blij met doorstart Hartman, maar er zijn wel vragen

13 nov 2019 - 22:09

Vakbond CNV is blij dat er een doorstart komt van glastuinbouwbedrijf Hartman door de overname door de Best Fresh Group. Het Zuid-Hollandse bedrijf schrijft dat het van plan is zoveel mogelijk werknemers van Hartman te behouden. De vakbond wil snel met de nieuwe werkgever in gesprek om daar duidelijkheid over te krijgen.

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Ik ga gelijk bellen met de nieuwe directie, want ik ben benieuwd wat zij van plan zijn

Sijtze de Bruine, vakbond CNV

Vakbond CNV vindt dat er snel een doorstart gerealiseerd is. De eerste berichten zijn positief, zo zegt de vakbond, al zijn er nog wel vragen.

"Ik ga gelijk bellen met de nieuwe directie, want ik ben benieuwd wat zij van plan zijn. Misschien moeten er zelfs meer mensen aan het werk dan de huidige zeventig," zei Sijtze de Bruine van de CNV.

De Bruine kan zich voorstellen dat Best Fresh nog terughoudend is over hoe het nu precies komt met de zeventig medewerkers en of ze hun werk kunnen behouden. De Bruine: "Dat wordt gedaan om geen valse hoop te geven. Maar aan de andere kant spreken zij van een groot deel van de medewerkers. Dus dan denk ik: Goed zo!"

Vakbond CNV over overname glastuinbouwbedrijf Hartman

Streep zetten onder wat gebeurd is

De vakbond staat ervoor dat alle medewerkers kunnen blijven. Hoe dat zal verlopen, is afwachten. Dat is ook wat de vakbond van de medewerkers hoort. "We wachten af, zeggen ze. De afgelopen tweeëneenhalfjaar hebben de medewerkers behoorlijk wat voor hun kiezen gekregen. En nu is er nog geen duidelijkheid".

De werknemers van Hartman dachten na de reorganisatie eerder dit jaar dat er een punt achter de onduidelijke situatie in het bedrijf zou komen. Maar het faillissement van afgelopen week maakte de situatie van de werknemers opnieuw onzeker. De vakbond wil ook graag weten hoe de nieuwe directie tegenover de eerder gemaakte afspraken over de opleiding en ontwikkeling van de werknemers staat.

Bij de reorganisatie van Hartman is de toezegging gedaan om te investeren in de werknemers. De vakbond gaat ervan uit dat dit het laatste stadium van de onduidelijkheid bij het bedrijf is. "Ik kan me niet voorstellen dat de onrust blijft. We moeten een streep zetten onder wat er is gebeurd en positief naar de toekomst kijken met elkaar", zegt De Bruine.

Jan Jelle Wissman van dorpsbelang Sexbierum-Pietersbierum

Jan Jelle Wissmann - Foto: Omrop Fryslân

Wethouder Caroline de Pee van de gemeente Waadhoeke over de overname van Hartman

(Advertentie)
(Advertentie)