LTO wil dat boeren ook wat terugkrijgen voor vermindering stikstof

13 nov 2019 - 19:35

Boerenorganisatie LTO vindt dat de agrarische sector wat terug moet krijgen als zij bijdragen aan de vermindering van stikstof. Dat zegt regiobestuurder Trienke Elshof als reactie op het noodpakket van stikstofmaatregelen.

Foto: OF

Illegaal boeren

Door de uitspraak van de Raad van State zijn veel boeren eigenlijk illegaal aan het boeren: onder de oude PAS-regeling mochten ze met een melding gewoon boeren. Dat mag nu niet meer, want nu moeten ze een vergunning aanvragen. En dat kan niet, omdat alles op slot zit.

Geen uitbreiding boerenbedrijven, maar bevestigen bestaande activiteiten

Met de noodwet van het kabinet (door de maximumsnelheid op snelwegen te beperken tot 100 kilometer per uur, bijvoorbeeld) komt er weer ruimte vrij. Die gaat echter voor een groot deel naar de bouw: er komen huizen bij. Als er ruimte komt zou dat ook voor boeren moeten gelden. Het gaat niet om de uitbreiding van bedrijven, maar het bevestigen van de activiteiten die ze nu al doen. Dit geeft ook een prikkel in de sector om mee te werken aan alternatieve projecten. Zo zou door ander voer voor de koeien de stikstofuitstoot vermindert kunnen worden.

Luister naar Harm Wiegersma, voorzitter Nederlandse Bond Melkveehouders

De Raad van State bepaalde in mei 2019 dat de Nederlandse aanpak om de stikstofuitstoot terug te brengen en daarmee kwetsbare natuurgebieden te beschermen, niet aan de Europese regels voldoet. Sommige projecten konden door het oordeel van de Raad van State niet doorgaan. Vergunning worden in sommige gevallen niet verleend en in andere gevallen zelfs ingetrokken. Deze week kwam het kabinet met een noodwet. Meer nieuws over stikstof is te vinden op onze dossierpagina.

(advertinsje)
(advertinsje)