Winkeliers worstelen met Zwarte Piet

13 nov 2019 - 19:19

Wel of geen Zwarte Piet in de winkels. Dat is een vraag die op dit moment weer speelt bij de winkeliers in Fryslân. Want kan je Zwarte Piet nog gebruiken in etalages of op pakpapier? Daar is veel discussie over.

Wol as net Swarte Pyt in puzzel foar winkellju

In Wommels zijn ze er wel over uit: Zwarte Piet kan in de gewone stenen winkel nog wel. Voor winkelvrouw Grietje van der Velde is de traditionele Piet ook een kwestie van nostalgie: "Ik kan eigenlijk niet zonder die nostalgie, want ik heb het als kind meegemaakt." Ze heeft de winkel daarom versierd met Zwarte Pieten.

Bij webwinkel verdwijnt Zwarte Piet

In sommige plaatsen is dat misschien voer voor discussie, maar niet in Wommels, merkt Van der Velde. "Over het algemeen denk ik dat we hier nuchter zijn. Ik hoor er nooit iemand over." Toch is dat niet het geval bij de webwinkel van de speelgoedzaak in Wommels. "We gebruiken al vier jaar papier zonder Zwarte Pieten erop. Je merkt dat het anders geworden is. Op het moment dat er discussie over kwam, kregen we dat te horen. En ook al dacht ik dat het van activisten kwam, hebben we er wel voor gekozen om er iets mee te doen."

Het pakpapier is echter een ander verhaal. Dit jaar kan de speelgoedwinkel nog papier met Zwarte Pieten leveren, maar daarna lijkt het lastiger te worden. "Je ziet dat leveranciers daar in wisselen, dat het verandert en Zwarte Piet verdwijnt." Toch is het geen keuze van Van der Velde zelf om te stoppen met pakpapier met Zwarte Pieten: "Het is gewoon niet meer te krijgen." Daarvoor in plaats papier met alleen Sinterklaas erop en met cadeautjes, en dus geen enkele variant van Piet.

Verslaggever Maaike van der Hoek spreekt met winkeleigenaar Grietje van der Velde uit Wommels

Trefwoorden: 
Wommels Sinteklaas Zwarte Piet
(Advertentie)
(Advertentie)