Het verhaal van Lourdes op Ameland

13 nov 2019 - 13:40

Omrop Fryslân staat deze week uitgebreid stil bij de verhalenavond van vrijdag 15 november. Vorig jaar was dit een van de onderdelen van de opening van het culturele hoofdstadjaar en het krijgt nu een vervolg. Op meer dan 100 plaatsen rondom in de provincie worden de verhalen verteld: bij de mensen thuis, bij bedrijven, in de horeca en in musea. Vandaag staat het verhaal van Lourdes op Ameland centraal.

De fjoertoer op It Amelân - Foto: Omrop Fryslân

Het verhaal van Lourdes op Ameland gaat over de stormnacht van 19 op 20 maart 2007. Toen spoelde er 600 kuub hout aan op het strand. Na de storm zag het bij Paal 21 zwart van de mensen. Ze kwamen allemaal af op de oproep: hout op het strand!

Mensen met fysieke klachten, die amper nog in het dorp werden gezien, liepen op het strand en tilden met hout. Patiënten die 's ochtends nog bij de dokter in de wachtkamer zaten met rugklachten, spit en pijnlijke knieën waren 's midddags druk bezig om het hout weg te slepen. De dokter zei: het lijkt Lourdes wel!

Selma Dubbeld uit Hollum vertelt op de vrijdag verhalenavond over het verhaal.

Lourdes op Ameland

De verhalenavond is vrijdag door de gehele provincie te beleven, maar op Ameland wordt er een heel verhalenweekend aan vast geplakt: het Waddenvertelfestival. Verhalenvertellers van Terschelling, Texel en Schiermonnikoog komen in het eigen dialect verhalen vertellen.

(advertinsje)
(advertinsje)