Koen bestrijdt bosbrand Australië: "Alsof er een enorme trein op je af komt"

Het was een redelijke dag, vertelt Park Ranger Koen Dijkstra uit Drachten woensdag vanuit Australië. Hij is al maanden bezig om met collega-boswachters de branden in de Australische natuur onder controle te krijgen. Dijkstra komt uit Drachten en werkt nu in Glen Innes, in New South Wales. Dat gebied heeft al sinds augustus te maken met branden.
Boskbrân Australië
De regio waar Dijkstra werkt heeft al drie jaar lang te maken met extreme droogte. "Er hoeft maar één vonkje bij te komen, en dan is het mis." En het is momenteel goed mis in New South Wales, grote stukken natuur staan in brand. Voor Dijkstra betekent dat als Park Ranger een tropenrooster. "Ik ben vanaf 18 augustus al bezig met de branden: drie dagen werken, één dag vrij, drie dagen werken, twee dagen vrij."
Gemiddeld werkt de oud-Drachtster veertien of vijftien uren per dag. Het harde werk van de rangers heeft niet kunnen voorkomen dat in New England - een regio in New South Wales - een oppervlakte zo groot als Fryslân in vlammen is opgegaan.

Hulptroepen

Australië heeft wel vaker te maken met natuurbranden. Het land ligt op het zuidelijk halfrond, en maakt zich nu dus op voor de zomer. Toch zijn de branden van nu een uitzondering. "Oude mensen vertellen ook dat dit het ergste is wat ze ooit hier hebben gezien", vertelt Dijkstra. Hij en zijn collega's krijgen dan ook hulp van brandweermensen uit het hele land en van veel vrijwilligers.

Blussen met groot materieel

De Park Rangers werken normaal gesproken met auto's waar een tank van zo'n 500 liter water op kan, maar bij deze branden worden ook helikopters ingezet, die met grote bakken water proberen het vuur te blussen. "Dat is vrij extreem en gevaarlijk werk", legt Dijkstra uit. Maar hij krijgt er ook weer energie van: "Als je zo'n brandje klein kan houden, kan dat heel veel geld en natuur redden."
Het extreme werk zorgt er ook voor dat de branden Dijkstra emotioneel een stuk harder raken dan dat hij van tevoren had gedacht. "Als Park Ranger ben ik vaak in de bush, en ben ik minder met mensen bezig, maar nu is het zo erg dat ik mensen heb moeten helpen. Sommige mensen willen hun huis verdedigen, maar dat kan niet. Mensen snappen niet hoe snel een bosbrand bij hun kan zijn. Het is alsof er een enorme trein op je afkomt."

Slecht weer op komst

Dat woensdag een betere dag was betekent niet direct dat het de goede kant op gaat met de branden. "Gister was catastrofaal, het verandert per dag. Er zijn hier verschillende categorieën van gevaar, afhankelijk van de wind en de luchtvochtigheid." Alles is afhankelijk van het weer, en de branden afhankelijk van het weer, en de branden gaan niet uit voordat er veel regen valt. "Aan het einde van het weekend is er weer slecht weer voorspeld: een westelijke droge wind." Tot die tijd wordt geprobeerd om met een bulldozer een weg te maken tussen de branden, om zo het vuur met vuur te bestrijden.
Luister naar een uitgebreid gesprek met Koen Dijkstra
Na een lange werkdag is het tijd om af te koelen © Koen Dijkstra