Stenen praten bij verhalenavond op bordes van Natuurmuseum

12 nov 2019 - 19:15

Het Natuurmuseum Fryslân liggen vrijdag de fossielen buiten op het bordes bij de verhalenavond. Conservator Peter Koomen vertelt dan op het bordes over die fossielen, die normaal in het museum liggen.

Natuurmuseum Fryslân - Foto: ANP

De verhalenavond is een vervolg op het openingsweekeinde van LF2018. Dit jaar is het thema 'Als stenen konden spreken'. Daar kan het Natuurmuseum goed mee uit de voeten, zeggen ze. De stenen van het bordes van het Natuurmuseum praten zonder woorden, volgens Koomen. "Ze tonen ons fossielen die vertellen over het leven in zee van honderden miljoenen jaren geleden."

Stoepfossiel - Foto: Natuurmuseum Fryslân

De meeste stenen zijn alleen als doorsnede te zien. Met hulp van de conservator kunnen mensen een idee krijgen over hoe de dieren er toen uitzagen.

Op de verhalenavond doet Koomen een paar keer zijn verhaal van vijftien minuten. Dat is dus buiten op het bordes. Alleen bij slecht weer verhuist het programma naar de hal van het museum.

Omrop Fryslân staat deze week uitgebreid stil bij de verhalenavond van vrijdag 15 november. Vorig jaar was dit een van de onderdelen van de opening van het culturele hoofdstadjaar en het krijgt nu een vervolg. Op meer dan 100 plaatsen rondom in de provincie worden de verhalen verteld: bij de mensen thuis, bij bedrijven, in de horeca en in musea.

(advertinsje)
(advertinsje)